Dr Kon: “Nikada to nisam rekao! Početak školske godine ne sme da se odloži. Tako bi odlagali stalno…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Govoreći o mogućem odlaganju početka školske godine, dr Predrag Kon oštro je demantovao da je ikada rekao da bi trebalo odložiti početak školske godine i da je protiv odlaganja.

“Nikada nisam rekao da treba da se odloži, baš nikada. Nikada, ni u programu. Ni govora. Ja potpuno suprotno tvrdim da ne sme da se odloži. Tako bi odlagali stalno (početak školske godine). Potpuno suprotno. Svesno i neprekidno pričam da to ne treba odlagati”, rekao je dr Kon na konferenciji kriznog štaba.

Ranije danas dr Branislav Tiodorović je rekao da “ako krene novi pik deca ne idu u školu”.

Glavno pitanje vezano je za đake i vrstu maske koje će nositi u školama.

“Kao što smo rekli, bilo koja maska, da li je to hirurška, epidemiološka ili pamučna, jeste nešto što je prihvatljivo za učenike prilikom boravka u školi. Napominjem još jednu činjenicu, da će organizacija nastave biti takva da će prilikom slušanja nastave biti obezbeđena fizička distanca i to je ono što je osnovno. Još nešto je jako bitno, da maska ne predstavlja samo mehaničku prepreku, već i značajnu zaštitu dodirivanja nosa, usta i brade, jer osim kapljučnim putem, virus može da se prenese direktnim i indirektnim kontaktom. Znači napominjemo, sve maske dolaze u obzir, ono što se generalno široko preporučuje i što je najekonomičnije je koristiti pamučne maske, da se one peru, peglaju i održavaju, ali to neće biti jedina mera, nego pre svega fizička distanca”, rekla je dr Kisić.

1 KOMENTAR

Comments are closed.