Dr Kon: Nije svejedno, đaci ne treba da nose platnene maske, već troslojne…

5
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, rekao je gostujući na TV Pink povodom početka nove školske godine, da je u školama obavezno nošenje maski, i to ne jednoslojnih platnenih – već troslojnih.

“Najverovatnije će se održavati kombinovana nastava. Za učenike od petog do osmog naizmenično će se ići na nastavu na daljinu. To će svaka škola odrediti. Ovde treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus”, rekao je Kon, a preneo Blic.

On je rekao i da se epidemija koronavirusa u Srbiji na nekim nivoima stabilizovala.

“Ne možemo da kažemo da smo srećni i zadovoljni kada još uvek imamo nova zaražavanja i smrtne slučajeve. Jeste se stabilizovalo na tom broju između 200 i 250. Aktivnost virusa se jako sporo smiruje i to se vidi kroz evidenciju onih koji se prvi put javljaju u kovid ambulante”, naveo je Kon.

Kako je on objasnio, iz nedelje u nedelju se smanjuje aktivnost onih koji se u kovid ambulante javljaju sa simptomima ovog virusa.

“Moram da naglasim da mi imamo 10 odsto naših sugrađana koji ne poštuju nikakve mere, i to jeste činjenica. Isto tako imamo i nepoštovanje na pojedinim mestim”, kaže Kon.

On je ukazao na to da je i dalje potrebno povećati kontrolu sprovođenja epidemioloških mera zaštite.

“Potrebno je pronaći efikasniji mehanizam sprovođenja kontrole koje će uključivati određene kaznene odredbe. Epidemija neće biti spuštena na nulu pre polaska u školu”, naveo je Kon.

Izrazio je zabrinutost za izgled situacije u kojoj se mere neće adekvatno poštovati, rekavši kako će u tom svetlu zdravstveni radnici imati mnogo više posla.

5 KOMENTARA

  1. Ovde se više ne zna ko svira, a ko igra. Sve je otišlo definitivno u tačku. Deca i roditelji će da polude do kraja ove godine, ako se nastavi ovakav haos kao što je do sada.

  2. Kako on odmah lepo gura prodaju onih “troslojnih govanaca” iz apoteke, ne znam kako drugacije da in nazovem sta fali da se napravi troslojna platnena maska, to je realno kao pedesetoslojna ta iz apoteke

  3. Kao i u svakoj pandemiji, uslovi nisu regularni. Ne znam zasto se skolska godina ne bi pomerila par meseci, ukoliko je vakcina na vidiku. Bolje je decu nauciti pravim navikama i dobrom rasporedu nego da krenu haoticno u skolu samo da bi se postovao 1.septembar.

  4. Ko ce vam ici u skolu..roditelji koji hoce online ne razumem u cemu je problem..nekada su u skoli otvarani prozori zimi na svakih 15m po 7,8 minuta zbog zagusljivosti a vi terate decu u smrt..ako je to medicina onda baciste 7g uzalud, tu meru su primenjivali i nepismeni za gusenje

Comments are closed.