Dr Kon: Nije realno da se Nova godina dočeka kao da se ništa ne dešava, za policijski čas ne mogu da kažem…

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je jutros na RTS-u da “nije realno da se Nova godina dočeka kao da se ništa ne dešava”.

Dodao je da će se efekti po pitanju broja prijema u bolnice osetiti za desetak dana.

Kon je rekao da je i dalje veći broj prijema u bolnice nego otpusta. Ističe da je sada taj broj veći za oko 200, a da je ranije bilo 300, a kako kaže, za desetak dana će se izjednačiti.

“Počeo je da opada broj novozaraženih u odnosu na pre 10-ak dana. Posledice toga po pitanju prijema će doći tek za 10-ak dana. Imamo veći prijema nego otpusta. Sada se prima 200, a bilo je 300, a za nekih desetak dana će se ta brojka izjednačiti. Nije još vreme za radovanje, bolnice se još nalaze u veoma teškoj situaciji”, rekao je Kon.

Kada je reč o novim merama pri ulasku u Srbiju, Kon je rekao da će stranim državljanima biti neophodan pi-si-ar test, a da se državljanima Srbije savetuje da ga imaju, a u suprotnom će morati u izolaciju od deset dana. Na pitanje kako će se kontrolisati granice objasnio je:

“Na granicama ja to ne doživljam kao veliki problem. Ili imaju test ili nemaju. Da bi stranac ušao mora da ima PCR negativan test. I našima se savetuje da imaju, ako nemaju idu u samoizolaciju. Taj karantin mogu da prekinu time što će da urade test u nekom periodu od tri dana. Ako dolaze sa testom nemaju nikakve obaveze.”