Dr Kon: Nije nemoguće da je virus bio prisutan u decembru, ali samo sporadično…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nije nemoguće da je virus korona bio prisutan kod nas još u decembru, ali je, ukoliko je to istina, sasvim sigurno bio sporadično u cirkulaciji.

“Da je bio masovno prisutan mi bismo ga otkrili i ranije. Znali bismo po broju onih koji su oboleli sa obolenjima sličnim gripu, a to se nešto posebno nije videlo”, rekao je Kon jutros za RTS.

Kako je istakao, nakon ukidanja vanrednog stanja nastaviće se sa izbegavanjem kontakata, što će i dalje posebno važiti za starije od 65 godina i za hronične bolesnike.

“Svi ti kontakti praktično omogućuju virusu da opstane. Što ih manje imamo manje će i kraće će trajati njegova cirkulacija u ovom talasu. Prema tome ne treba nešto mnogo da menjamo ponašanje”, rekao je Kon.

Što se tiče gradskog saobraćaja, koji će u Beogradu početi od 8. maja, to neće biti za opštu upotrebu već samo za zaposlene i zbog toga, naveo je, treba i dalje govoriti da je zabranjen.

“Svi zaposleni da bi stigli na posao moraju da koriste maske prilikom ulaska u prevoz, moraju da imaju rukavice”, rekao je i dodao da će ta mera trajati neko vreme, a dotle će se pratiti situacija s koronavirusom i u skladu s tim donositi odluke.

Komentarišući početak testiranja 7.000 porodica kako bi se utvrdilo da li se stekao kolektivni imunitet, Kon je rekao da je skeptik da se stvorio značajan imunitet uz mere koje se preduzimaju i sprečavanje kontakta.

“Veliki broj nas je ostao osetljiv, a videćemo kakvi će rezultati biti, pa ćemo znati tačno”, rekao je.

Prema njegovim rečima, još uvek nije doneto rešenje o otvaranju granica, a verovatno će se tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju. Što se tiče izlazaka iz zemlje ponašaće se kako zemlje u koje se ide budu tražile.

(Beta)