Dr Kon: “Nema skoka broja zaraženih posle praznika, mada je situacija i dalje nepovoljna…”

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zaraze koronavirusa dr Predrag Kon je rekao da “nije došlo do porasta broja zaraženih koji je mogao da se očekuje posle praznika i to ohrabruje, ali broj zaraženih je i dalje vrlo visok i situacije je još uvek nepovoljna”.

“U svakom trenutku je moguće da dođe do porasta ako se opustimo i prestanemo da sporvodimo mere”, rekao je dr Kon.

On je dodao da se pokazalo da mere deluju i da se broj spušta, kao i da je Beograd je ispod 500 zaraženih.

“To nije pitanje jednog dana, ali je tendencija vrlo postupnog i blagog pada. U situaciji kad imamo vakcinu i očekujemo da stigne, ovo jeste situacija koja treba da nas drži da se što pre vakcinišemo s jedne strane, ali i da izržimo ovaj period i da se ne opuštamo sa padom brojev”, rekao je dr Kon.

Kon je naglasio nije relano da dođe do popuštanja mera, posebno u situaciji kad počinju da rade škole i imamo novi soj u Evropi.

“Što se škola tiče radiće se normlano kao i ranije u septembru mesecu i nema viljivog razloga što bi se odlagao početak. Ali, treba shvatiti da će početak rada škola dovesti do povećanja akutnih respiratornih infekcija i očekivati grip. Ne bi bilo iznanđenje, a to će u narednom periodu da predstavlja teškoće jer će morati da se proverava u ambulatnama da li će je kovid”, rekao je Kon dodajući da se o tome razmišlja.

Kon je rekao, da bez obzira što se neko prijavi za određenu vakcinu, imaće isti tretman, razgovaraće s lekarom i biće utvrđeno upitnikom da li ima određene bolesti.

“Preporučujem ljudima da izberu vakcinu u saradnji sa izabranim lekarom, ili lekarom kojem veruju. Ponavljam da je bezbednost vakcina sigurna”, rekao je dr Kon.

Na pitanje da li se kod nas može očekivati četvrti talas koronavirusa, Predrag Kon je rekao da, ako se desi povećanje broja obolelih, to će biti još jedna grba ili povećanje ovog istog talasa.

“Sve zavisi koliko bi se to razvilo, ne očekujemo da to bude dramatično kao treći talas”, naveo je Kon.

Međutim, poručuje da ne možemo da kažemo da živimo van sveta, i da ako se to dešava u Evropi i ako se taj nvi soj toliko širi, ne možemo da kažemo da je nemoguće da stigne kod nas.

“Moramo da budemo pripravni za tako nešto”, istakao je Kon.

Zbog toga, do daljeg ne bi trebalo popuštati mere. Kaže i da bi medicinski deo Kriznog štaba bio za restriktivnije mere, ali da se vidi da ipak ima rezultat.

“Ali brže bi bilo da su mere restriktivnije, ali bi bilo i problema”, rekao je Kon.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!