Dr Kon: Moramo da reagujemo oštro, krivi su svi iz Kriznog štaba koji nisu pristali na kažnjavanje…

3
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje koronavirusa dr Predgag Kon dao je intervju za list Danas u video formatu i tom prilikom je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, kao i o eventualnim sledećim koracima.

Govoreći o merama koje će eventualno biti uvedene, Kon je istakao da jedini koji su do sada poštovali sve mere jesu građani stariji od 65 godina, te da oni više nikada ne treba da budu zatvarani u kuće.

On je rekao da moramo da shvatimo kakvi su kapaciteti našeg zdravstvenog sistema, da u ovom trenutku nije moguće testirati kontakte jer testova nema dovoljno, a jedan pacijent prijavljuje i do 50 kontakata, kao i da je neophodno otvoriti nove kovid centre i sprečiti ulazak virusa u zdravstvene ustanove.

Ono što zabrinjava, ocenio je on, jeste situacija sa studentima, kao i da je najveći broj novih slučajeva nastao na proslavama, žurkama i sličnim okupljanjima.

Komentarišući masovna okupljanja na kojima nije bilo moguće držati fizičku distancu kazao je da je njegov predlog bio da se uvedu kazne, ali da to na kraju nije uvaženo.

“Odgovorni su svi oni koji su u Kriznom štabu, koji nisu pristali da se kažnjava, neću nikoga da prozivam, ali zna se ko su oni”, rekao je Kon i dodao da je njegov predlog bio da ukoliko neki ogrganizator ne ispuni sve preporuke prilikom okupljanja, da na tom stadionu više ne može da se igra pred gledaocima.

On je poručio da se moramo pridržavati mera kako bismo sprečili pojačano širenje virusa.

“Moramo oštro da reagujemo, da oni koji su izolaciji i samoizolaciji da to zaista i budu i da se to ozbiljno kontroliše. Takođe da je poštuju postojeće mere kod frizera, u prodavnicama, u kafićima, maske moraju da budu sastavni deo života. Mora da se poštoje distanca od jednog metra”, kazao je doktor Kon.

Najviše pitanja i komentara odnosilo se na činjenicu da se nije oglašavao dok je u toku bila predizborna kampanja, na šta je on odgovorio da u pitanju bili privatni, zdravstveni problemi.

3 KOMENTARA

  1. Na stranu utakmice i izbori (koje ne sme da napadne), ali u pravu je za zurke, nikad toliko zurki, proslava, rodjendana, pijanki, orgija… omladina nadoknadjuje ona 2 meseca kad su bili zatvoreni.

  2. “Odgovorni su svi oni koji su u Kriznom štabu, koji nisu pristali da se kažnjava, neću nikoga da prozivam, ali zna se ko su oni”, rekao je Kon… Нису они пристали из неког назови хуманог разлога, већ зато што би све те паре од казни, са трошковима суђења и још приде, морало да им се врати. Наравно, када би се то тако уводило, како ти мислиш, за вашим столом на „Кризном штабу“.

Comments are closed.