Dr Kon: “Krizni štab nije neprijatelj, već virus. Demantujemo da smo ikada iznosili netačne podatke, radićemo sve dok nas država ne povuče sa ovog posla…”

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Dr Predrag Kon rekao je danas da Krizni štab nije neprijatelj, već virus, te da među stučnjacima postoji jednistven stav da nikada nisu iznosili netačne podatke i da će nastaviti da rade svoj posao sve dok ih država Srbija ne bude povukla.

Govoreći u jutarnjem programnu “TV Prva” o peticiji svojih kolega, Kon je naveo da neke od potpisnika poznaje lično i veoma poštuje, ali da smatra da nemaju dovoljno podataka, te da poštuje naslov “ujedinjeni protiv korone”, jer su “svi oni na istom zadatku”.

“Ono što je najznačajnije jeste da oni podržavaju epidemiološke preporuke, sam naslov kaže da smo na istom poslu. Ja sam na ovom zadatku na poziv države Srbije, kada reši da me otpusti, ja ću istog momenta otići. Oni govore o moralnom integritetu, a ja se pitam ko je taj koji određuje ko ima moralmi integritet. To mi jako liči na onu “moralnu podobnost” koja je nekada korišćena u Jugoslaviji”, rekao je Kon.

“Mi u Kriznom štabu imamo jedinstven stav da radimo svoj posao, da najoštrije demantujemo da smo ikada iznosili netačne podatke, i da ćemo raditi sve dok nas država Srbija ne povuče sa ovog posla”, dodaje.

Na pitanje kako komentariše navode SZO da je Balkan rizično područje, a da mi tvrdimo da su nam rezultati značajno bolji od pojedinih zemalja, Kon kaže da ovo nije nikakva utakmica i da je čitav svet u borni protiv virusa.

“SZO prati dešavanja u čitavom svetu. Ti podaci nisu bitni nama koliko ostalima, ovde je jednostavno virus u usponu, ovo nije nikakva utakmica, čitav svet je u borbi protiv virusa. Ovde ima puno stvari koje utiču na donošenje odluka. Sama činjenica da bez kolektivnog imuniteta nema pobede, zatim švedski model koji se pokazao kao neuspešan… Ako se zatvorimo nema života, morali smo da se otvorimo, nije to nikakav pritisak politike nego ekonomije. Mi ne možemo ostati zatvoreni, moramo naći način da živimo i radimo dalje”, navodi dr Kon.

“Sada nemamo pomoć policije kao tokom vanrednog stanja da proveravaju kontakte. I onda se postavlja pitanje ko je odgovoran za to. Kada imate ogroman broj kontakata to prelazi na ličnu odgovornost, to ne može da bude odgovornost stručnjaka iz Kriznog štaba, ako sve vreme postoje preporuke. Nije neprijatelj Krizni štab, već virus. A očigledo je da ga ja personifikujem, jer se sve meni pripisuje, tu ima još lekara i epidemiologa i virusologa… Virus je protivnik, treba zaštititi živote. Povlačenje nema!”, rekao je Kon.

Naveo je da u celoj ovoj situacija Srbiji fale komunikolozi, koji će znati informacije da plasiraju na pravi način i koji će predstaviti da ćemo iz ove situacije u kojoj smo se našli izaći kao pobednici.

2 KOMENTARA

  1. Naravno da vas država neće povući, jer ste njeni poslušnici za novac ili funkcije. Osobe ste bez doktorske i ljudske etike , moralne nakaze, jer da niste, sami bi se povukli i bilo bi vas sramota, posle ovog katastrofalnog žrtvovanja ljudi zarad političkih manipulacija na koje ste odžmureli !

Comments are closed.