Dr Kon je imao objašnjenje: Šta bi trebalo da znači kad procenat pozitivnih na koronu padne ispod 1 odsto i zašto to sada ne bi smelo da nas zavara

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Broj pozitivnih na koronavirus u odnosu na broj testiranih, prema novom izveštaju Ministarstva zdravlja, danas je manji od 1 odsto.

Od 7.261 testirane osobe, koronavirus je potvrđen kod svega 57, pa je procenat pozitivnosti danas 0,78 odsto.

U prvom naletu epidemije koronavirusa, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je objašnjavao da kada procenat pozitivnosti padne ispod 1 odsto, da se tada može reći da se oboljenje COVID-19 javlja sporadično.

Međutim, kada je prošlog ponedeljka registrovano 100 novozaraženih, što je i tada bio nagli pad u broju laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze, Kon je izjavio da taj podatak nije potpuno realan. On je to objasnio time što se nedeljom manji broj ljudi javlja na preglede u kovid ambulantama.

Takođe, rekao je i da treba imati u vidu da se sada veći broj zdravih osoba testira na lični zahtev zbog putovanja, uglavnom, u Crnu Goru gde je za ulazak neophodan negativan PCR test, odnosno pozitivan serološki test.

Poslednjih nedelja, broj novozaraženih na dnevnom nivou kretao se između 100 i 200, a Kon je ocenio da se takav trend očekuje i u narednom periodu.

Epidemiolozi kažu da se na osnovu podataka o epidemiji u Srbiji, jasno može uočiti smirivanje koronavirusa što je, prema njihovim rečima, rezultat primene zaštitnih mera, odnosno nošenja maski, držanja distance i održavanja higijene ruku. Upozorili su, međutim, nedavno i da se u većim gradovima uočava da sve manji broj građana nosi maske što može biti okidač za novo razbuktavanje epidemije koronavirusa.

Polako se i ukidaju prethodno uvedene vanredne situacije u unutršanjosti Srbije, a poslednji gradovi koji su doneli takvu odluku su Čačak i Leskovac.

U obrazloženju Štaba navodi se da se epidemiološka situacija u Čačku smiruje i da proteklih nekoliko dana nije bilo novozaraženih koronavirusom. Prema podacima Radnog tima u poslednja 24 sata u prijemnim zdravstvenim ambulantama u Čačku nije evidentiran nijedan pregled lica sa simptomima korona virusa, a od četvrtka nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronom.

Članovi Štaba za vanredne situacije ukinuli su danas vanrednu situaciju u Leskovcu nakon 40 dana, na predlog leskovačkog Zavoda za javno zdravlje.

Direktorka tog zavoda Aleksandra Nikolić ocenila je na vanrednoj sednici Štaba da je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije, i da je trenutno hospitalizovano 19 pacijenata.

Ona je rekla da u poslednjih nedelju dana tri dana nije zabeležen novi slučaj infekcije koronavirusom kao i da je smanjen broj pacijenata u kovid bolnici u tom gradu.

1 KOMENTAR

  1. Jao,konju jedan.da li stvarno mislis da ti neko veruje?Bice negativno dok prodje GEJ parada (kao pred izbore),a onda ponovo neki pikovi ili slicno.,Konju jedan bezi vec jednom,dosadan si.

Comments are closed.