Dr Kon: I dalje smo u epidemiji, tako da možemo da vratimo neke mere kao što je zabrana javnog okupljanja…

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

“I dalje imamo epidemiju, tako da možemo vratiti određene mere, poput zabrane javnog okupljanja. Ako i dođe do drugog talasa, smatram da neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja”, rekao je epidemiolog Predrag Kon za Blic.

Od 5.239 osoba koje su testirane do juče u 15 sati, njih 69 je bilo pozitivno, što govori o porastu broju obolelih, s obzirom na to da smo pre desetak dana imali znatno manje zaraženih. Dobra vest je da minulog dana nije bilo preminulih, dok je na respiratorima 15 pacijenata, isto koliko i dan ranije.

Kometarišući porast broja zraženih, dr Kon kaže da to jeste situacija koja pomalo zabrinjava, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

“Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili”, istakao je dr Kon.

Kako kaže, u fazi smo smirivanja, ali su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

“U periodu smo otvaranja zemlje, sledi organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, te mogu da se očekuju izvesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima. Ipak, štiti nas letnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije”, rekao je dr Kon.

Dodaje da situacija nije ista na teritoriji cele Srbije, te da ne mogu da se porede područja gde više od nedelju dana nema novih slučajeva sa onima gde je virus još u cirkulaciji.

“Mora da prođe 28 dana bez ijednog novoobolelog da bismo mogli da proglasimo kraj epidemije. Zakonski imamo mere koje su obavezujuće za starije osobe i hronične bolesnike, dakle u zatvorenom prostoru moraju da stave maske. Svakako, svi oni koji žele sebe da zaštite, kao i zdravlje starijih osoba, staviće maske u zatvorenom prostoru. Takođe, bez obzira što nošenje maski nije obavezno u javnom prevozu, bez njih ne bi trebalo ulaziti u javni prevoz. To posebno važi za starije i hronične bolesnike, ali i za sve druge, jer kao što smo već rekli, tu postoji velika mogućnost od zaražavanja”, napomenuo je dr Kon.

On ne očekuje da će se ponovo uvesti vanredno stanje ukoliko dođe do drugog talasa virusa korona.

“To zavisi od nas koliko ćemo poštovati mere, ali i da li će virus preživeti, koliko će biti virulentan, od meteoroloških uslova…”, objašnjava dr Kon.

1 KOMENTAR

  1. Чик уведи ! Од избора онда дефинитивно нема ништа.

Comments are closed.