Dr Kon: Do ublažavanja mera ne bi trebalo da dođe pre polovine septembra, ali ne mogu da budem slep…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je rano govoriti o ublažavanju mera uvedenih u borbi protiv koronavirusa u Srbiji i da do toga ne bi trebalo da dođe pre polovine septembra kada će se videti posledice otvaranja škola po epidemiološku situaciju.

“I dalje tako mislim, ali ne mogu da budem slep ili da ne čujem sve potrebe koje se upućuju i na Krizni štab i na one koje se bave ekonomskim pitanjima. Jasno je da bi bilo najbolje da se što manje stvaraju uslovi za prenos virusa, ali istovremeno ako izgubimo prihode, onda nismo ništa dobro uradili”, kazao je Kon za dnevnik “Blic”.

Rekao je da će se tek raspravljati o popuštanju mera i dodao da smatra da je sada važnije da počnu kulturni događaji, iako “postoje argumenti” da se pre toga produži radno vreme kafea – što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kon je naveo da nije isključena mogućnost uvođenja samoizolacije za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva i da nesumnjivo postoji epidemiološki rizik slobodnih granica.

“Zbog toga uvodimo restrikcije za strane građane koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije. Naši građani se za sada vraćaju u zemlju bez obaveze testiranja ili samoizolacije, ali situacija je dramatična i ne bi trebalo niko da se iznenadi ukoliko nešto postane obavezujuće za povratnike”, upozorio je on.

Naglasio je da se može očekivati da će narednih dana broj novozaraženih biti između 100 i 200, a da će se potom smanjivati.

(Beta)