Dr Kon: “Deca koja su bila na odmoru u inostranstvu trebalo bi da krenu sa 10 dana zakašnjenja u školu…”

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Zbog epidemiološkog rizika koji postoji kod ljudi koji se ovih dana vraćaju sa odmora iz inostranstva, moguće je da ćemo preporučiti da deca koja su bila izvan Srbije sa zakašnjenjem od 10 dana krenu u školu, najavio je za “Politiku” primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19.

On ističe da postoji epidemiološki rizik da ovi đaci dođu zaraženi virusom korona i da bi bilo mudro odložiti njihov povratk u školske klupe.

“To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka. Ne bi bilo mnogo takve dece. Možda nekoliko desetina njih u celoj Srbiji. Što se tiče drugih učenika, tu nema bojazni jer je sve dobro pripremljeno za njihov početak nastave. Treba napomenuti da samo zdrava deca treba da krenu u školu”, naglasio je dr Kon.

Na pitanje kako zaštiti predškolce i da li oni treba da nose maske, doktor Kon je ranije rekao da prema dolascima dece u vrtiće treba imati “popustljiv odnos”.

“Vrtići sve vreme rade. Kod male dece nije moguće obezbediti da sve vreme nose maske i sviđa mi se što su roditelji sami prestali da dovode decu toliko. Retko deca oboljevaju, češće se zaraze zaposleni. Neprekidno treba imati na umu da se mi nalazimo u specifičnoj epidemiološkoj situaciji i da treba imati popustljiv odnos. Mislim na dolaske”, rekao je dr Kon.