Dr Kon: Biću među prvima koji će se vakcinisati protiv koronavirusa. Najveći izazov bio mi je kada sam shvatio da u Srbiji može da se razvije antivakcinalni lobi…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će biti među prvima koji će se vakcinisati protiv koronavirusa čim vakcina prođe sve zakonske okvire koje predviđaju domaći propisi, jer te okvire smatra najoštrijim koji postoje u vezi sa bezbednošću vakcine.

“Mislim da jači od toga na nivou Evrope ne postoje. Kad vakcinu odobri Agencija za lekove i medicinska sredstva, prvi sam da je primim”, rekao je Kon za B92.net.

“Imam stav koji je posledica dugogodišnjeg rada na imunizaciji. Imam apsolutno poverenje u nauku i ono što ona donosi. Vakcinišem se protiv gripa bukvalno svake godine, neizostavno, kao i članovi moje porodice”, dodao je Kon.

Govoreći o najvećem profesionalnom izazovu, Kon je istakao da je to do sada bio trenutak kada je shvatio da je Srbija mesto u kome antivakcinalni pokret može da se razvije.

“U to nikada pre pandemije nisam verovao. Najteži trenutak mi je bio kada je organizovana tribina na Mašinskom fakultetu u organizaciji tadašnjih ‘Dveri’ i tada je javno počelo da se govori protiv vakcinacije i protiv pandemijskog gripa, sve uz jednu navijačku atmosferu.

Doživeo sam to kao potpuno ignorisanje čitave preventivne medicine i jedne bazične medicine kao što je epidemiologija, da neko ignoriše čitav plan države i doživeo to kao izdaju struke koja traje i dan danas. Ignorisati jednu granu medicine samo zašto što je takav ‘ćef’, onda tu nešto ozbiljno nije u redu ili se nosioci takve medicine nisu dovoljno nametnuli, praktično kao vlast ove zemlje”, rekao je Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus