Dr Kisić o gužvama za testiranje: “Veliki je i broj putnika, ali moramo da shvatimo da prioritet imaju osobe sa simptomima…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je činjenica je prethodnih dana dolazilo do zagušenja u analizi PCR testova između ostalog i zbog povećanog broja osoba koje se testiraju na lični zahtev.

“U jednom momentu, sigurno, zbog velike zainteresovanosti građana povećao se broj osoba koje žele da testiraju, ali su to mnogi radili bez osnova, iako je na lični zahtev to omogućeno. Procenat pozitivnosti tih testova je pokazao njihovo nesvrsishodno trošenje. Povećan je broj zahteva za testiranje i zbog putovanja, to jeste razumljivo, ali sigurno da razumete i da je nama testiranje zbog indikacija, pacijenata koji se javljaju sa simptomima, prioritet. Iz toga razloga su oni preusmerni na zavode i institute zbog kontrole i recionalizacije potrošnje”, rekla je Kisić Tepavčević

Ona je dodala da su redovi za testiranje viđeni ispred Instituta Torlak, kao i da je među onima koji su čekali u redu bili i putnici koji su želeli da se testiraju na lični zahtev.

Upitana zašto dolazi do zagušenja, Kisić Tepavčević je rekla da su razlog kapaciteti.

“Moramo da shvatimo da je limitiran kapacitet laboratorija, jesmo ih povećavali, ali su zahtevi bili mnogo veći. Regrutovali smo i neke nove laboratorije, pa se nadamo da će se smanji jer je to neophodno”, rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o uzrasnoj distribuciji hospitalizovanih od 14. juna do 14. jula, navela je da je najveći broj osoba od 30-39 godina, odnosno da svaka četvrta osoba pripada ovoj uzrasnoj grupi, 24,14 odsto. Zatim od 40-49 godina, svaka peta osoba, 20 odsto. A 20 odsto su i osobe od 20 do 29 godina.

Šezdeset pet odsto hospitalizovanih je od 20-49 godina, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

“Baza podataka će biti poboljšana”, najavila je ona.

“Daleko je viša stopa hospitalizacije kod mladog stanovništva”, napominje Darija Kisić Tepavčević dodajući da je to rezultat njihove veće eskponiranosti virusu.

Kisić Tepavčević je rekla da bi privatna laboratorija mogla da radi neku vrstu testiranja, mora da ispuni standarde biosigurnosti i biobezbednosti.

“Imajući u vidu da ovaj virus ima visok stepen infektivnosti i mogućnosti prenosa na radnike, rad sa ovim virusa predstavlja maksimalan stepen sigurnosti, moraju da imaju 2+ ili 3 stepen. Sedam privatnih laboratorija podnelo zahtev da radi PCR testiranje, i njima će danas biti dostavljen set kriterijuma”, rekla je ona.

“One koje budu to ispunjavale, biće i više nego dobrodošle da pomognu u borbi”, navodi zamenica direktora Batuta.