Dr Kisić Tepavčević: “Svima koji izlaze na izbore se preporučuje nošenje maske…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme. Ističe da svi članovi biračkih odbora sve vreme treba da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore.

Ona je istakla da je tokom jutra glasala i uverila se da se na njenom biračkom mestu poštuju sve preporuke u cilju smanjenja rizika prenošenja bilo kakve kapljične infekcije uključujući i kovid 19.

“Odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija se ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme – možda je najbolji primer odlazak u prodavnice”, uporedila je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, bez obzira što stepen rizika nije veći nego odlazak u prodavnice, imajući u vidu političku konotaciju odlaska na biračko mesto striktno su se definisala pravila.

“Tačno se zna kako treba da se prostorno organizuje, prostorije su detljno očišćene 24 sata pre početka izbora. Svi članovi biračkog odbora su upoznati o pravilima ponašanja kako bi se maksimalno smanjio rizik od prenošenja svih kapljičnih infekcija, uključujući i kovid 19”, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Kaže da svi članovi biračkih odbora treba sve vreme da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore – ako neko nema masku obezbeđena je na samom biračkom mestu.

“Onog momenta kada smo se naši na silaznom delu epidemijske krivulje, kada su svi indikatori pokazali povoljnu epidemiološku situaciju, kada je ukinuto vanredno stanje, vratili smo se svakodevnim životnim aktivnostima gde sigurno i odlazak na biračka mesta spada u jedno od njih”, rekla je profesorka Kisić Tepavčević, prenosi Blic.

1 KOMENTAR

Comments are closed.