Dr Kisić Tepavčević: Rizik oboljevanja postoji i na otvorenom, ako ste dovoljno dugo bez zaštite u kontaktu sa prenosiocem infekcije…

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Zamenik direktora Instituta Batut i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević upozorila je još jednom na značaj poštovanja svih zdravstvenih mera i istakla da rizik oboljevanja postoji i na otvorenom, ali je manji nego u zatvorenom prostoru.

“Ako se na otvorenom dovoljno dugo, bez zaštite uspostavi veza sa eventualnim prenosiocem infekcije, rizik postoji”, kazala je sinoć Kisić Tepavčević za TV Prva, preneo je Blic.

Osvrćući se na nedavno održan derbi, ona je ponovila da tada nije procenjeno da okupljanje na derbi utakmici predstavlja rizik.

Prema njenim rečima, na kraju su epidemiološka istraživanja i ukazala da to nije bio faktor rizika, “onako kako su date preporuke”.

“Napominjem, u tom momentu, bila je povoljna epidemiološka situacija. Najjasniji pokazatelj da je tako je što su se najvećim delom zatvarale kovid bolnice”, rekla je doktorka.

Ona je rekla da je epidemija ponovo buknula u celom svetu, u istom vremenskom periodu, i da je svuda krenuo nepovoljan tok epidemijske krivulje.

Kaže da ako je i bilo izvesnih kontradiktornosti, bilo ih je u celom svetu.

“Preporuke se baziraju na kineskim iskustvima. Niko od nas nije učio o ovom virusu i ovoj bolesti u svetu. Tačno je da se možda često grešilo u procenama, ali tako je svuda”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je apelovala na oprez i poštovanje mera zaštite navodeći da svaki smrtni ishod boli, “pogotovo onaj koji se mogao sprečiti”.

Kazala je i da nošenje maski, pogotovo ako to čine i osoba koja ima i osoba koja nema virus, u velikoj meri smanjuje mogućnost zaražavanja.

2 KOMENTARA

  1. Ova zena vredja zdrav razum i velika je sramota za struku! A kad su igrane utakmice pred toliko gledalaca nije bilo zdravstvenog rizika.

  2. Lažeš da je bila situacija povoljna za održavanje derbija i izbora, lažeš debelo, sram te bilo i tebe i ovih oko tebe! Bilo bi i dalje zaraženih ali ne u ovolikom broju.

Comments are closed.