Dr Kisić Tepavčević: “Pušači ne oboljevaju ređe od korona virusa, to je neka priča koju forsiraju osobe koje puše”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

 Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nijedno istraživanje nije dokazalo da pušači ređe oboljevaju od infekcije izazvane virusom korona.

“Čini mi se da to je neka priča koju forsiraju osobe koje puše”, rekla je Kisić Tepavčević gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

“Pušenje je najznačajniji pojedinačni faktor rizika za nastanak mnogih nezaraznih bolesti”, rekla je Kisić Tepavčević objasnivši da je reč o malignim bolestima, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu.

Istakla je da su svi osetljivi na virus kovid 19, ali da postoje razlike u kliničkoj slici, pa je najveća verovatnoća da će se najteže forme razviti kod hroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina.

Ali, kako je kazala, to ne znači da ne mogu da obole mladje, potpuno zdrave osobe, čak i profesionalni sportisti i da se i kod njih mogu desiti fatalni ishodi.

Govoreći o vakcini protiv virusa korona Kisić Tepavčević je navela da će ona zemlja koja bude prva proizvela vakcinu za širu upotrebu biti u velikoj prednosti u odnosu na ostale jer je to i ekonomsko pitanje.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Da je gospođa (ne doktorka)obukla skafander i uzela 100 anamneza od obolelih od covid-19 mogla bi saznati da su samo 1-2 % pušači.03.avgusta u jednoj opšroj bolnici bilo je smešteno 105 pacijenata obolelih od covid-19 virusa,od 3 pacijenta nije mogao da se dobije podatak,a od ostala 102 pacijenta samo je jedan bio pušač(2 kutije dnevno)i 2 bivša pušača koji su prestali pušiti jedan pre 9 godina,drugi pre 12 godina.
    Lično sam utvrdio.Zašto se to krije ili zašto se ne objavljuje razmislite… znači da postoji neka druga prevencija od covid-19 osim vakcina,raznoraznih antibiotika…kada sam ja jedan mali čovek došao do ove informacije (statistike,koju sam ponavljao u 3 smene sa različitim pacijentima) znači da nauka zna mnogo mnogo više.Inače nije u pitanju nikotin,već slojevi od pušačkog dima(otrovi) koji oblože pluća,koja izgube treplje(krilca sa svoje površine)i virus je nemoćan.
    To su utvrdile moje kolege”Srpski naučnici”,a vi slušajte ostalu nauku i srpsku struku(Kisić-Tepavčević).

Comments are closed.