Dr Kisić Tepavčević o novom skoku broja zaraženih: “Nema žarišta, uglavnom kontakti bez simptoma”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Članica Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, dr Darija Kisić Tepavčević, izjavila je za N1 da u Srbiji nema novog žarišta virusa, već da je do skoka broja oblelih u poslednja 24 sata došlo zbog toga što se u našoj zemlji i dalje sprovodi masovno testiranje, odnosno zato što se testiraju svi kontakti osoba kod kojih je ranije potvrđen Covid-19. Stoga najveći broj novoobolelih nema nikakve simptome i, kako je rekla, verovatno ne bi ni bili otkriveni da se ovako aktivan nadzor ne sprovodi.

U Srbiji je od juče u 15 sati na koronavirus testirano 5.110 osoba, a virus je potvrđen kod njih 69, što je znatno više nego prethodnih dana. Dr Kisić Tepavčević, međutim, uverava da nema razloga za povećanu zabrinutost i podseća da se u Srbiji i dalje sprovodi aktivan nadzor, što praktično znači da se traga za svim potencijalnim nosiocima virusa.

Testiraju se svi kontakti osoba kod kojih je ranije potvrđen virus kako bi se otkrio svaki rezervoar zaraze, i stoga novooboleli uglavnom nemaju nikakve simptime i verovatno ne bi ni bili otkriveni da se ne radi ovakva vrsta ispitivanja, objasnila je sagovornica N1 ističući da u Srbiji nije otkriveno nijedno novo žarište virusa.

Kako je objasnila, najviše obolelih je u Leskovcu i Vranju, i reč je, pre svega, o porodičnim kontaktima osoba kod kojih je prethodno potvrđen Covid-19.

“U skladu sa kompletnom metodologijom kakvu imamo, činimo sve da kada se otkriju rezervoari, da se oni izoluju i smeste u najbližu bolnicu mestu gde žive”, dodela je Kisić Tepavčević.

Istakla je i da odluka da se ulazak u Srbiji omogući bez prethodnog testiranja na koronavirus nije preuranjena, već je zasnovana na dokazima i epidemiološkim podacima.

Od ove nedelje moguće je i testiranje na antitela na lični zahtev, odnosno građanima je omogućeno da provere da li su bili zaraženi koronavirusom. Zainteresovanost postoji i svakog dana se javlja nekoliko desetina ljudi, rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemija u Srbiji će biti odjavljena kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period bez novoobolelih, odnosno kada 28 dana zaredom ne bude novih slučajeva koronavirusa u Srbiji. Istakla je, međutim, da pandemija i dalje traje i da virus i dalje cirkuliše planetom, te stoga treba i dalje biti oprezan.