Dr Kisić Tepavčević: “Ne može da se testira neko zato što ima psihološki pritisak. Testirani su svi koji su bili sumnjivi…”

1
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se najavljeni prošireni krug testiranja na koronavirus pre svega odnosi na zdravstvene radnike i na one koji su hospitalizovani zbog kliničke slike, bez obzira da li su putovali u inostranstvo ili ne.

Kisić Tepavčević je za TV B92 izjavila da će isključivo lekari određivati ko će biti obuhvaćen takvim testiranjem i da neće biti moguće da neko samoinicijativno traži testiranje zato što ima psihološki pritisak.

“I do sada su testirane sve osobe koje su sumnjive. Testiraće se i dalje koliko bude trebalo sa tim maksimalnim kapacitetom od 4.500 testova dnevno”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da su testovi na koronavirus do sada rađeni samo na Institutu “Torlak” a da će ubuduće testiranje biti moguće i u drugim ustanovama.

“Danas je po prvi put urađeno više od 600 testova. Vrlo brzo može biti više od 1.000 a može da se meri i hiljadama”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je odgovarajući na pitanje novinara rekla da su testovi na koronavirus koji se koriste na “Torlaku” pouzdani i “trenutno najbolji koji postoje na svetskom tržištu”, kao i da je predviđeno da daju rezultate za četiri do pet sati, a da je zastoj u saopštavanju rezultata nekih testova došao zbog velikog broja ljudi koji su došli iz inostranstva i koji su testirani.

Ona je rekla da su “petominutini testovi na koronavirus dobri za orijentaciju” ali sa velikim procentom lažnih dijagnoza, i da su se srpske ustanove opredelile “na uštrb komfora za specifičnije i senzitivnije testove”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.