Epilog prve nedelje škole: Već 1. septembra jedan zaražen učenik, prosvetari zabrinuti, dr Kon upozorava da najviše obolevaju srednjoškolci, “kratko i jasno – odluka o polasku u škole opravdana”, poručuje dr Kisić Tepavčević

1
Foto Profimedai

Početak septembra doneo je i povratak dece u škole, a sa tim i zabrinutost zbog ponovne eskalacije epidemije. Zbog toga i dalje traje polemika da li je trebalo odložiti početak školske godine, kao pojedine zemlje u okruženju, među kojima je Crna Gora.

U školi “Braća Jerković” u Železniku već prvog dana nove školske godine otkriveno da je jedan učenik trećeg razreda, pozitivan na koronavirus, pohađao nastavu kao i da majka učenika nije obavestila ni školu ni učetiljicu da su prethodno testirani na koronavirus i da još uvek čekaju rezultate.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija izjavio je na TV Prva je da to udruženje nije promenilo stav po pitanju povratka đaka u škole i izrazio zabrinutost, dok je dr Darija Kisić Tepavčević bila izričita da je odluka o povratku dece u škole opravdana.

“Mi smo i dalje istog stava. Nije rešeno pitanje nastavnika koji su hronični bolesnici. Takođe, vidimo da se javljaju pojedinačni slučajevi. Pogotovo me je iznenadila izjava doktora Kona koji je izrazio bojazan za srednjoškolce. Škola nije vojska, tamo gde učenici nemaju obaveze prava se često zloupotrebljavaju”, izjavio je Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, prenosi B92.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević smatra da je odluka o povratku dece u škole opravdana.

“Kratko i jasno, jeste. Imamo novi virus na koga smo svi osetljivi ili smo makar bili na početku. Isto tako, ne znamo ništa o dužini trajanja imuniteta. Ne prepoznaje sezonu. Prenosi se na najlakši način. Imajući sve te činjenice u vidu, niko ne zna koliko će ovaj virus biti među nama. Saznanja su se menjala vremenom, ali ono što se nije menjalo jeste način prevencije”, poručila je Kisićeva i dodala da je uprkos što je epidemiološka sitaucija u regionu povoljna to može brzo da se promeni.

“Koja je opcija, da kažemo da će biti školovanje na daljinu narednih godina”, dodaje Kisićeva.

Markov dodaje da kazna u vidu ukora nije dovoljna za đake koji ne nose masku.

“Pre više meseci pričali smo o suspenziji učenika zbog nediscipline. Taj predlog Foruma se pojavio pre epidemije i tada nije uzet u razmatranje”, poručio je on.

Dr Predrag Kon je rekao da će se virus “sigurno pojaviti, kao što se već desilo”. On je upozorio na srednje škole.

“Ono što je bitno naglasiti to su srednje škole, gde su deca od 15 do 19 godina. Ovo prvi put kažem, da je to uzrast u kome se najčešče oboleva, potpuno obrnuto od shvatanja zato što ako uzmete samo tih pet godina i gledate učestalost u tom uzrastu tada je to vreme kada se prilično često oboleva”, rekao je epidemiolog za RTS.

On je dodao i da je ta generacija u stanju da prenese virus na druge.

Sa druge strane, dr Branislav Tiodorovć rekao je da zbog škole se sigurno neće pojaviti veliki broj obolelih, već ćemo samo beležiti samo sporadične slučajeve. “Optuživati škole da će zbog njih da krene zaražavanje je nonsens”, rekao je Tiodorović.

Posle prve nedelje nove školske godine u promenjenim, pandemijskim uslovima, smenjeno je tri direktora škola u Srbiji.

“Za prva tri dana nastave već sam smenio tri direktora, u Beogradu, Pančevu i Nišu. Posredno, njihova smena ima veze sa nepoštovanjem mera, ali nije samo to bio razlog”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Zamenica direktora Instituta “Batut” govorila je i o potezima koji će se preuzeti usled javljanja slučajeva infekcije u školama.

“Razlikujemo epidemiološku situaciju u državi i situaciju u školama. Neke države sa pogoršanjem epidemiološke sitaucije u zemlji nisu čekali da se to desi i u školama, nego su ih odmah zatvarale. Napravljeni su algoritmi postupanja za različite situacije. Mere su od toga da svi u razredu nose masku i kada sede, kao najblaža mera, do toga da se škola zatvara”, zaključila je Kisićeva, ali nije egzaktno objasnila situaciju u kojoj dolazi do zatvaranja obrazovnih ustanova.

Kako je ranije objasnila, ako je jedno dete u grupi zaraženo preporuka je nošenje maske, nema samoizolacije i onlajn nastave.

“Ukoliko imamo dva slučaja i utvđena je povezanost, onda će se raditi o saomoizolaciji i onlajn nastavi za tu grupu”, dodala je na konferencji kriznog štaba oja je održana ove nedelje.

1 KOMENTAR

  1. Rekli su pre otvaranja skola da deca tog uzrssta slabo obolevaju.Sada pricaju suprotno.Ovo je igra koja ce skupo da nas kosta

Comments are closed.