Dr Kisić Tepavčević: Još je rano da se pouzdano kaže da li je virus oslabio, niko nije radio takvo istraživanje. Ali ima indirektnih pokazatelja…

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević rekla je da epidemija ide svojim željenim tokom i da je primetan silazni trend.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da je bitno naglasiti da su sada poslednje dve do tri nedelje epidemije kada većina slučajeva koji se otkriju su upravo oni za kojima tragaju, tj. kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i to su osobe koje uglavnom nemaju nikakve simptome i znakove infekcije.

Ukazala je da u mnogim zemljama više i ne testiraju osobe koje nemaju simptome infekcije.

“Mi smo se odlučili za ovakav nadzor da ne bismo propustili nijedan potencijalni rezervoar zaraze, jer mislimo da je to bolji model kako bismo što pre suzbili ovaj virus u našoj populaciji”, dodaje Kisić Tepavčevićeva.

Borbu protiv ovog virusa moramo da shvatimo kao jedan globalni problem gde svi zajedno kao svet moramo da delujemo, dodala je ona.

Na pitanje da li virus slabi, Kisić Tepavčevićeva kaže da što se tiče virulenice takvu vrstu ispitivanja nismo ni mi radili niti bilo gde u svetu, kao i da je kratak vremenski period da bi mogli da pouzdano kažu da li virus slabi.

Ipak, kako kaže, indirektni pokazatelji ukazuju da oslabila aktivnost virusa u populaciji.

Ukazala je da je sada period godine kada nije sezona kapljičnih infekica i i infekcija sličnih gripu, kao i da je manja verovatnoća prenosa ovog virusa.

“Suština je da je sada itekako oslabila njegova aktivnost u populaciji”, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Naglasila je da procenat novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou ispod jedan odsto i da je to uz intezivno istraživanje svih mogućih kontakata.

“Da radimo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren, a imali bismo dosta tih osoba koje nemaju simptome, a koje mogu oko sebe da šire infekciju”, objasnila je Kisić Tepavčević.

Istakla je da je se postepeno vraćamo životnim aktivnostima, kao i da moramo da naučimo da živimo sa virusom.

“Uvek postoji teoretska mogućnost da će on da nestane, ali su sada sve manje šanse za to ako se preseli ponovo sa južne hemisfere kod nas”, dodola je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da moramo da budemo svesni da je virus tu i da to nije jedini virus koji je oko nas.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Molim vas za malo lepsih vesti nemojte samo onajgorim tek smo vas upoznali na televiziju i toliko losih vesti smo culi od vas.

Comments are closed.