Dr Kisić: “Svi mi koji u narednom periodu budemo odlazili u bioskope i pozorišta, moramo biti svesni da i dalje postoji rizik prenošenja zaraze”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Zamenica Instituta Batut doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je danas na konferenciji za štampu o epidemiološkoj situaciji u Srbiji da svaki zatvoreni prostor predstavlja apsolutno opasniju situaaciju u odnosu na otvoreni.

“Udaljenost između posetilaca u bioskopima treba da bude minimalno 1,5 metar. Nekada je to jedno sedište, a nekada dva. Maksimalan broj karata je 500”, rekla je dr Kisić-Tepavčević.

“Svi mi koji u narednom periodu budemo odlazili u bioskope i pozorišta, treba da budemo svesni da postoji određen stepen rizika za prenošenje infekcije. Da, bez obzira koliko se budemo osećali lepo i koliko nam je to nedostajalo u prethodnom periodu, moramo poštovati mere”, dodala je dr Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da uvek mora biti ispoštovan kriterijum da svi posetioci obavezno nose maske i da minimalna udaljenost između njih bude 1,5 metar.

“Jako je bitno napomenuti da u ovoj odluci koja je danas doneta na Kriznom štabu, da od ponedeljka počinju kulturne manifestacije, da to ne znači da ćemo imati predstave već od ponedeljka. Izdate su striktne preporuke za sve segmente koje uključuju i zaposlene i posetioce”, prenela je dr Kisić Tepavčević

“Kada su u pitanju glumci, nije predviđeno da tokom predstave nose maske, ali su predviđeni određeni zdravstveni pregledi i, naravno, ono što se odnosi na sve nas, da proveravamo telesnu temperaturu i da ukoliko osetimo bilo kakve simptome, da se odmah javimo da nećemo doći na posao i da odemo u kovid ambulantu”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Što se tiče higijenskih sredstava u školama, ona će biti obezbeđene, dok će maske đacima nabavljati roditelji.

“Neophodno je pridržavanje svih individualnih mera kada je reč o pohađanju nastave. Škole će se u međuvremenu dezifikovati, ali nijedno čišćenje škole, niti dezinfekciono sredstvo nije efikasnije od nošenja maski za lice, održavanja socijalne distance i redovnog pranja ruku”, naglasila je dr Kisić Tepavčević.