Dr Kisić o trenutnoj situaciji: “Skoro 9.000 aktivnih slučajeva, četiri petine u izolaciji, svakog dana desetoro dece se hospitalizuje…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je epidemiološka situacija sve povoljnija, ali da ne sme biti opuštanja jer je svakog dana “značajan” broj pozitivan.

“Videli smo širom sveta šta se dešava sa popuštanjem mera. Imamo manji pritisak na zdravstveni sistem, ali je gotovo 9.000 ljudi sa aktivnom infekcijom u Srbiji, četiri petine je u kućnoj izolaciji, ali to je značajan broj koji nam kaže koji su to potencijalni rezervoari zaraze koji mogu da šire infekciju”, napominje zamenica direktora “Batuta”.

Prema njenim rečima, moramo svi da se ponašamo kao da prenosimo infekciju.

Ukazuje da se i u Beogradu i Novom Sadu beleži pad broja zaraženih, ali da su novi brojevi i dalje visoki.

U odnosu na prethodni period, povećava se broj zaraženih u Kikindi, gde se prati epidemiološka situacija.

“Videli smo da smo svi osetljivi, u nekom prvom naletu drugog pika, najviše bilo osoba mlađih odraslih. Kako je odmicalo vreme, i infekcija se pomerila u desno ka starijima. Ima i obolele dece, jesu blage forme bolesti, ali svakog dana imamo desetoro dece hospitalizovanih zbog koronavirusa. Najviše obolevaju oni koji su najviše izloženi”, napominje Darija Kisić Tepavčević.

Ukazuje da se situacija stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su, kaže, rezultat poštovanja preventivnih mera.

“To je pokazatelj kako da se ponašamo u narednom periodu. Maske ćemo nositi duži vremenski period, na to treba da budemo spremni, da to postane deo naše rutine jer spasava živote”, ističe epidemiolog.

Opterećenje zdravstvenog sistema je manje i uskoro će se, ističe, uraditi reorganizacija da bolnice pređu u nekovid sistem.

Kada je reč o Beogradu, vrlo je izvesno da će u narednom periodu iz kovid sistema izaći Gradska bolnica Zvezdara.

Darija Kisić Tepavčević ukazuje da je dodir gripa i korone siguran scenario i napominje da su opšte preventivne mere iste za oba ova virusa.

“Treba da se vakcinišemo protiv gripa i tako ćemo značajno da smanjimo rizik. Ovaj virus pokazao je da nema sezonu, ne prepoznaje godišnja doba”, napominje Darija Kisić Tepavčević.