Dr Kisić o skoku novozaraženih: „Oboljevaju svi oni koji to dozvole. Okupljaju se u zatvorenim prostorima, u kontaktu su sa zaraženima…“

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je sada, što se tiče koronavirusa, sve na individualnoj proceni rizika i da nijedan zakon ni propis ne može biti iznad sopstvene želje da se ostane zdrav i sačuva porodica.

„Oboljevaju svi koji to dozvole i nalaze se na manjoj udaljenosti od metra sa rezervoarom zaraze, a da pri tom ne koriste sredstva zaštite“, rekla je Tepavčević za Tanjug i dodala da je sada najvažnija individulana procena rizika i upotreba preventivnih mera, prenosi RTS.

Kisić Tepavčević je rekla da je jako bitno da se zna da se u najvećem delu Srbije bolest ne prijavljuje – u nekim delovima poput Vojvodine čak i tri nedelje, ali i da postoje određena područja u kojima se svakodnevno beleže dvocifrene vrednosti pozitivnih na koronavirus.

„Kada je u pitanju 96 novih slučajeva, preko dve trećine registrovanih je na podurčju Beograda, a epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi uglavnom o okupljanjima u zatvorenim prostorima i kontaktu sa osobama zaraženim na takvim mestima“, rekla je ona i dodala da je važno to što se kod najvećeg broja ljudi može utvrditi tačno način na koji su se zarazili.

Prema njenim rečima, važno je da i više od 80 odsto evidentiranih nema simptome ili se radi o blagom obliku kliničkog ispoljavanja.

Podsetila je da danas po kliničkim karakteristikama i manifestacijama infekcija nema istu sliku kao u martu i aprlilu, ali kao i tada oboljevaju svi bez obzira na pol, starost i zanimanje.

Ponovila je da su držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom efikasne itekako i spasavaju živote, rekla je ona i nagalsila da sada ne smemo da se bojimo lične odgovornosti.

1 KOMENTAR

  1. A kako nas to,gospodjo doktorka,stite maske,koiima na pakovanju pise da nisu zastita od bakterija i virusa?!!!!!
    Da li procitate tekst sa „idiota“ ili ukljucite mozak pre nego sto se izlupetate svi iz KŠ?
    A na izbore,uredno,svi..
    Koji ste vi moroni,strasno!

Comments are closed.