Dr Kisić: Ne, ne možemo da tvrdimo da je virus potekao sa pijace u Vuhanu i da ga je preneo slepi miš…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je epidemiloška situacija u Srbiji stabilna, ali da moramo biti svesni da je koronavirus još tu.

“Svedoci smo da se nalazimo u silaznom delu krivulje, intenzivno radimo testiranje svih kontakata uključujući i asimptomatske nosioce i apsolutno nema razloga za zabrinutost, ali moramo biti svesni da je virus još tu”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li sa sigurnošću možemo da kažemo da je COVID-19 potekao sa pijace u Vuhanu i da ga je preneo slepi miš, doktorka Kisić Tepavčević kaže da to ne može sa sigurnošću da se tvrdi.  

“Velika je verovatnoća je da se tamo desila ekspozicija. Da li je u pitanju neka hrana, to sada ne znamo, da li je u pitanju virus koji se sa životinje preneo na čoveka, to je veća verovatnoća, mada nijedna studija nije opovrgla tu hipotezu, ali da li možemo sa sigurnošću da kažemo – ne, ne možemo”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević. 

Prema njenim rečima savremeni čovek zahteva neki čarobni štapić, a mnogi ne mogu da prihvate da mere koje su banalne, kao što su pranje ruku i fizička distanca, spašavaju život.

Doktorka Kisić Tepavčević očekuje da će se novi talas pojaviti i na jesen, na šta ukazuje njegova velika učestalost na južnoj hemisferi  i opstanak na visokim temperaturama.

“Samo treba spremni da ga dočekamo, da sva saznanja koja smo stekli u prethodnom periodu primenimo, i ne treba to da gledamo sa nekim strahom i panikom”, rekla je doktorka.  

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus