Dr Kisić: “Epidemiološka situacija stabilna, nadamo se da će tako i ostati jer ulazimo u fazu u kojoj je rizik od infekcije veći”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Zamenica Instituta „Batut” dr Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da je epidemiološka situacija stabilna i da je Srbija sa najmanjim stepenom obolevanja od koronavirusa u Evropi.

“To nam se nije desilo slučajno, to je zasluga svih nas, pridržavanjem mera uspeli smo da držimo stabilnu epidemiološku situaciju”, rekla je dr Kisić.

Ona je izjavila da se nada da će se i u narednom periodu održati povoljna situacija s obzirom da se ulazi u period respiratornih infekcija, kada je rizik od obolevanja veći.

“Prošlo je četiri nedelje od početka školske godine. Do sada su zabeleženi sporadični slučajevi obolevanja. Ukupno je u osnovnim školama registrovano 39, a u srednjim školama 16 slučajeva”.

Takođe ona je navela da je izuzetno ponosna na sve đake, nastavnike zbog poštovanja epidemioloških mera.

“Znamo da sve jako brzo može da se promeni, ali je trenutna situacija stabilna i nadamo se da će tako i ostati”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da se na E-portal Ministarstva zdravlja do sada javilo oko 32.000 građana Srbije koji su se vratili iz inostranstva, ponavljajući da oni koji osete bilo kakve simptome treba da ostanu kod kuće.