Dr Janković: Stav lekara je bio da nema uslova za popuštanje mera

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

(Beta) – Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je medicinski deo Kriznog štaba smatrao da nema uslova za popuštanje mera i da je radno vreme nekih objekata produženo na zahtev Privredne komore Srbije i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Janković je za televiziju N1 rekao da je mera o produženju radnog vremena nekih objekata do 20 sati doneta nakon diskusije i da je dopuštena, jer je trenutna epidemiološka situacija pokazala da je to moguće.

“Nakon razmene argumetata takva oduka je doneta i ne treba je predstavljati kao odustajenje od zdravlja ljudi. Oni koji se bave ekonomijom imaju svoje argumente i mi ih razmenjujemo. Nije naša ideja da kafići uopšte rade, ali mere moraju da budu donete od Kriznog štaba u celini, a to ne znači da je bilo kome od nas zdravlje na drugom mestu, naravno da je na prvom”, rekao je on.

On je napomenuo da produžetak radnog vremena pojedinih objekata građani ne treba da shvate kao opuštanje mera, već da su se sada samo stekli uslovi “da se udovolji zahtevima onog drugog dela Kriznog štaba”.

Zbog pojave novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, Janković je rekao da je zahtev medicinskog dela Kriznog štaba bio da se obustave letovi iz te zemlje, ali da je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da treba razmotriti i međunarodne obaveze koje Srbija ima.

Govoreći o merama za Novu godinu, on je rekao da niko od lekara neće predložiti da budu slavlja i okupljanja velikog broja ljudi, ali kako je dodao, konkretne mere će “blagovremeno razmatrati”, jer se nikakve mere ne mogu donositi unapred.