Dr Janković: Ovo remeti silaznu putanju epidemije, ali ako smo svesni da nije gotovo, brzo će biti…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog Srđa Janković podsetio je gostujući u emisiji Novi dan na TV N1 da epidemija koronavirusa još nije gotova. “Bitno je da mislimo na to da je virus i dalje prisutan, ukoliko budemo imali svest o tome da je važno da se preventivne mere i dalje sprovode, mislim da je opasnost od razbuktavanja veoma mala”, kaže on.

Kako je rekao, ne bi mogao da govori o novom žarištu.

“Pre bih rekao da je reč o džepovima, gde je infekcija još prisutna. Bitno je da to ne preraste u žarište, da ne počne da se širi kroz populaciju na način na koji se širilo u uzlaznoj fazi”, kaže.

Epidemija još nije gotova, podseća.

“Jeste bila u silaznoj putanji, sada se to donekle remeti. Rep epidemije nikad nije tako gladak, uvek postoji mogućnost da se otkriju džepovi i doše do privremenog osciliranja broja zaraženih, suština je da ne dozvolimo da se to proširi, zato ostaju preventivne mere i preporuke”, kaže on.

Dodaje da se ne može reći da je na dnevnom nivou u opadanju, ali da generalno jeste.

“Da li je sam virus oslabio, to ne smemo da tvrdimo, ali se očekuje. Jenjava sama epidemija, kao što možemo da vidimo, sve je manje teže obolelih, krivulja broja preminulih uvek kasni u odnosu na novozaražene”, kaže on.

Govoreći o preventivnim merama, konkretno o nošenju maske, kaže da bi, na razdaljini na kojoj sedi u studiu, mogao da je skine, ali da je odlučio da je “bolja poruka ako je do kraja epidemije, barem u javnim pojavljivanjima i svuda gde je u kontaktu s ljudima bude nosio”.

“Inače, ne greši ni onaj ko bi je skinuo”, kaže on.

Kaže da preporuke ostaju za sve da treba smanjiti kontakte na neki minimum koji je u skladu sa aktivnostima kojima se vraćamo.

“Ali, sve što radimo, morali bismo da radimo sa svešću da rizik od tekuće epidemije još uvek postoji. Fizička distanca je veoma važna, pranje ruku se podrazumeva. Bitno je da mislimo na to da je virus i dalje prisutan, ukoliko budemo imali svest o tome da je važno da se preventivne mere i dalje sprovode, mislim da je opasnost od razbuktavanja veoma mala”, kaže on.

Ističe da je važno da pozornost nikad ne popušta.

“Testiranjem kontakata nastojimo da sprečimo da dođe do prenošenja iz potencijalnih žarišta na širu populaciju. Opšta slika i dalje jeste, bez obzira na porast koji matematički možemo da zovemo udvostručenje, kada smo na malom broju slučajeva, mnogo je lako udvostručiti, to ne bih nazvao zabrinjavajućim. Smatram da to jeste samo svedočanstvo da moramo da se bavimo ozbiljno ovom epidemijom do samog kraja. U tom smislu krizni štab nikad nije rekao da je epidemija gotova, već da će biti gotova brže, ako budemo svesni da nije gotova”, kaže on.

Kako je rekao, ako preventivne mere budu funkcionisale, možemo da sprečimo novi veliki talas, koji bi bio uporediv s onim prvim, ali mnoštvo malih teško da ćemo moći, dok je virus prisutan u svetu.