Dr Janković: “Ako je dvoje dece zaraženo u razredu, onda ceo razred ide na onlajn nastavu…”

1
screenshot/N1

Imunolog, dr Srđa Janković je potvrdio da imamo smanjenje broja novootkrivenih zaraženih osoba od koronavirusa u Srbiji, ali je i istakao da je rano govoriti da li je taj trend čvrst, i zato još jednom apelovao da nema opuštanja.

Kada je povratak naših građana iz inostranstva u pitanju, dr Janković kaže da za strože karantinske mere trenutno nema uslova, ali da je preporuka na snazi.

“Svako ko dolazi sa područja gde postoji korona treba da ostane u samoizolaciji. U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge”, rekao je dr Janković gostujući u jutarnjem programu “TV Pink”.

Povodom početka školske godine, dr Janković je rekao da se pojavljuju sporadični slučajevi oboljevanja dece u školama, i dodaje da ukoliko se poveća broj postoji jasan protokol i uputstvo kako dalje.

“Škole za sada dobro stoje. A ukoliko dođe do obolevanja u školi, dete se testira u domu zravlja, roditelj se obraća lekaru, a ukoliko se potvrdi da je korona, deca koja su bila u kontaktu idu pod nadzor. U slučaju da je dvoje dece zaraženo u razredu, onda ceo razred ide na onlajn nastavu”, rekao je dr Janković.

O različitom tretmanu u smislu nošenja maski za decu u vrtićima i u školi, dr Janković kaže da su preporuku olakšice za decu u vrtićima dali pedijatri, a da stariji lakše mogu da razumeju zbog čega je bitno korišćenje.

Janković je rekao da se ne zna kakav je put zaražavanja ovim virusem putem vode i hrane, ali objašnjava da kada se eliminiše kapljično i prenošenje preko ruku, onda je, ističe, rezultat svakako i za sve druge puteve prenosa.

Komentarišući izgradnju novih kovid bolnica dr Janković kaže da kapaciteti moraju da budu spremni za sve i za što bolje funkcionisanje ukoliko dođe do povećanja broja obolelih.

“Ne znamo kako će jesen teći, nadamo se da neće biti pogoršanja, ali to niko ne zna. Moramo da sprovodimo sve prventivne mere i moramo da se pripremamo za najlošije scenarije”, rekao je dr Janković.

1 KOMENTAR

  1. Poštovano uredništvo, zahvaljujem na cenzuri komentara u stilu vrhunskih tabloida.
    Toliko o slobodi govora.

Comments are closed.