Dr Grujičić poručila mladima koji se zaraze koronom: “Zakopajte se u krevet”

0
Foto: Printscreen Youtube

“Imala sam laku kliničku sliku, jedno popodne sam imala temperaturu”, izjavila je doktorka Danica Grujičić, direkotorka Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije, posle preležane bolesti COVID-19.

“Morala sam da se izolujem zbog kolega i pacijenta i zaista sam bila disciplinovana. Bukvalno sam ležala sve vreme prema preporukama Kriznog štaba, SZO, dva grama vitamina C, vitamin D i uzimala sam dva puta dnevno diklofenak, jer mi je to pomagalo da se bolje osećam, opisala je svoj susret s koronom dr Grujičić u intervjuu za RTS.

Kazala je i da nije uzimala antibiotike i da se ne preporučuje uzimanje antibiotika kad imate tako blagu kliničku sliku.

Uputila je i savet posebno mladim ljudi da onog trenutka kad osete da ih lomi, kad imaju tu temperaturu 37 sa nešto, kako je rekla, “zakopaju se u krevet” i leže nedelju dana i obavezno jave svom lekaru opšte prakse.

“Šta je problem kod kovida. Sistemska reakcija, napad praktično sve organe u organizmu i problem tromboembolijskih komplikacija i zato je važno da se odmah javite svom lekaru i vidite da li je neophodno da primate fraksiparin i nešto što će razređivati vašu krv. I mislim da je to bio najveći razlog što je veliki broj mladih završio na respiratoru”, rekla je doktorka Grujičić.

Preporučuje i da je veoma važno nošenje maski, obavezna higijena ruku i svakodnevno kupanje.