Dr Gojković: “Naš primarni cilj je da se u bolnicama ne pomešaju pacijenti koji su kovid i nekovid…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

“Primarni interes je da se što pre isprazne kapaciteti u bolnicama i da se vratimo u nonkovid režim. Najvažnije je u medicini ne naškoditi pacijentu. Naš primarni cilj je da se ne pomešaju pacijenti koji su kovid i nekovid kako ne bi došlo do transmisije bolesti”, rekao je Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji kriznog štaba.

“Sve hitne operacije, sva urgentna stanja se rade svuda u Srbiji. Sve neodložne tumorske operacije i sve zračne terapije”, dodao je je Gojković i naglasio da je cilj vratiti se na situaciju iz maja.

On je naveo da će se o uspešnosti zemalja da se sa koronom izbore može govoriti kad se epidemija završi.

“U prvom krugu zemlje regiona su se uspešno borile, tada smo svi zajedno imali najmanji broj umrlih na 100.000 stanovnika. Druge zemlje su imale ogroman broj smrtnih ishoda”, objašnjava.

Kako navodi, u tim zemljama se dešavaju slične stvari kao kod nas nakon popuštanja mera.

“Mi smo imali iskustva iz Italije i Španije, pa smo iz toga nešto naučili”, dodaje.

Situacija u Vojvodini je prema njegovim rečima, nepovoljna – u opštinama Ruma i Vrbas se beleži sve veći broj obolelih. Ipak, u ovom trenutku je broj primljenih i otpuštenih iz bolnice stabilizovan.

“Sad je imperativ da nastavimo da poštujemo sve mere”, kaže Gojković.

1 KOMENTAR

  1. А то решавате на тај начин што не-ковид пацијенте враћате кућама, осим оних који имају неку везу. “Херојски”, нема шта., човека са тромбом у бутној артерији нисте хтели да примите.

Comments are closed.