Dr Gligić: Od početka sumnjam da se koronavirus širi samo kapljično. Kapljice mogu i da se sasuše i tako unesu u respiratorni trakt gde oživljavaju…

2
Foto Screenshoot N1/Youtube

Doktorka Ana Gligić, virusolog u penziji, koja je bila šef laboratorije u vreme epidemije variole vere 1972. godine u Beogradu, izjavila je u emisiji Osvrt na TV B92 da sumnja da se koronavirus širi samo kapljučnim putem i ponudila objašnjenje.

“Ja sumnjam i nikako mi nije jasno da, ukoliko jedan zaraženi može da prenese virus još jednoj ili na još dve osobe, zašto onda imamo ovoliko zaraženih”, rekla je doktorka Gligić.

Ona je objasnila da postoji mogućnost da se virus širi vazduhom.

“Ako se virus širi kapljično, onda imamo situaciju da kapljice koje ne dosegnu do druge osobe, u stvari, padaju na površine oko bolesnika koji kašlje, bilo da je reč o simptomatskom ili asimpotomaskom. Te kapljice se brzo suše na površinama pored kojih se kretao zaraženi, a usled pomeranja vazduha one tako sasušene mogu da dođu do respiratornog trakta i ožive u sredini vlažnosti”, rekla je dr Gligić.

Ona je istakla da ovakav vid prenošenja koronavirusa nije naučno dokazan, ali da će, ukoliko bude dokazan, to biti odgovor na pitanje kako je koronavirus za tri mesec osvojio svet.

Na pitanje kako se objašnjava slabljenje virusa, o čemu se priča poslednjih dana, dr Gligić je rekla da virus slabi s prenošenjem od čoveka na čoveka.

Ona je rekla i da su zato neke zemlje odlučile za prirodnu imunizaciju, odnosno formiranje kolektivnog imunieteta.

Ona je istakla i da leka protiv virusa nema, već samo simptomatskih terapija protiv njih i ponovila prvobitni stav da u slučaju da COVID-19 postane sezonska bolest, vakcina mora da bude što pre dostupna.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Zivim van grada 25km i nisam ga pokupio ni od koga,radio nesto oko drva taj dan kad me pokosilo ,kazem da su ga pustili iz aviona

  2. “Ona je objasnila da postoji mogućnost da se virus širi vazduhom.” Ово је готово сигурно тачно, видљиво чак и ономе ко је само прошао поред Медицинског факултета.

Comments are closed.