Dr Gligić objasnila zašto je dr Kon rekao da pozitivni na antitela treba da se jave lekarima: „Da vidimo da li smo imali koronu i pre Kine…“

1
Foto: Nedeljnik. Beta

Početkom maja, u Srbiji je otpočelo testiranje 7.000 domaćinastava na antitela kojim bi trebalo da se preliminarno utvrdi stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji na koronavirus. A uskoro će i svi građani moći na lični zahtev da se testiraju na antitela, odnosno otkriju da li su preležali koronavirus, a da to nisu znali.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je pre nekoliko dana da treba biti oprezan sa testovima na antitela pošto jedino negativan nalaz znači da osoba nije bila u kontaktu sa virusom. „To je jedini pouzdan nalaz“, rekao je Kon.

On je potom objasnio da ako je osoba pozitivno tesitrana na antitela, bilo na IGG ili IGM, mora da ide kod infektologa, virusologa ili imunologa, da mu objasne šta to znači.

„Taj čovek mora da se ispita, da se anketira, da se vidi gde je moglo da dođe do zaražavanja i da se odluči šta dalje”, rekao je Kon.

Virolog Ana Gligić jutros je u gostovanju na TV Prva objasnila šta znači kada je test pozitivan IGG ili IGM.

„Ako osoba ima IGM antitela, to znači da je reč o svežoj infekciji i možda još nosi virus. Ako se pronađu samo IGG antitela, onda je to stara infekcija“, rekla je doktorka Ana Gligić.

„Ima ljudi koji govore da su preboleli neku tešku respiratornu infekciju pre nego što se najavio koronavirus i da žele da se testiraju na antitela. I ja im to savetujem, idite i testirajte se, da vidimo da li možemo da kažemo da li je korone bilo kod nas i pre nego što se uopšte pojavila u Kini“, rekla je Ana Gligić.

Testiranje na lični zahtev na antitela u Srbiji će biti omogućeno od 1. juna i cena testa iznosiće 1.200 dinara. Ova vrsta testiranja, poznata i kao ELISA testiranje moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.