Dr Gligić: „Neće biti drugog talasa. Virus će otići. A onda će se opet pojaviti…“

0
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Poznati virusolog dr Ana Gligić, koja je bila šef laboratorije u Institutu „Torlak” u doba variole vere, naglašava da je kovid 19 pokazao da neka pravila koja postoje kod sličnih infekcija uopšte ne važe za ovaj virus. „Nećemo ga se tako lako rešiti. Postoje samo dve opcije: ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslediti vakcinacija, kako bismo ga sveli na najmanju moguću meru”, kaže dr Gligić u razgovoru za Politiku.

Kada se očekuje pojava drugog talasa kovida 19, daje zanimljiv odgovor:

„Neće ga biti. Biće samo pikova. Ovakvi virusi se epidemijski javljaju na svakih četiri do sedam godina. Najpre mora da se ugasi epidemija kovida 19 u cirkulaciji, pa tek onda može da se pojavi drugi talas posle nekoliko godina. Korona neće večito ostati u ovoj formi kao što je sada slučaj, otići će. A onda će se opet pojaviti. Da li će tada imati epidemijski ili pandemijski karakter to ne znamo.“

Na pitanje da li se povećati broj obolelih krajem meseca, pošto su škole počele da rade, a mnogi građani su se vratili sa odmora iz zemalja gde je zabeležen veći broj zaraženih od korone nego kod nas, kaže:

„Ovaj virus nas stalno iznenađuje. Zato je sve nepredvidivo. Čim se pojavio kovid 19 rekla sam: „On će ostati jer je u prirodi nastao i opstao.” Kada se priroda „čačne” – to je kao da ste dirnuli u osinjak. Virus se probudio i teško ga se možemo otarasiti. Oni koji zagovaraju tezu da će nestati moraju da znaju da to može da se dogodi samo ako se nešto desi u prirodi, bez našeg uticaja. Ovo što mi radimo je samo saniranje posledica koje je on izazvao svojom pojavom. Korona nije od juče. Jako dugo je tu negde. Ali je dobila ove razmere usled uticaja spoljašnje sredine. Odjednom nešto na šta nismo obraćali pažnju je podivljalo. Mnoge stvari me čude, ali moraju da se rade projekti kako bi se sve sa sigurnošću objasnilo.“

Ona je govorila i o ruskoj vakcini, za koju je rekla da ima poverenja i da bi je i ona primila.

„Verujem u ruske naučnike. Ne mislim da bi jedan Putin garantovao svojim kredibilitetom da to nije dobro. Mislim da mnogima smeta to što je rečeno da će ruska vakcina koštati sto puta manje od američke. A Amerikanci, Britanci i drugi se već nadaju da će zaraditi ogromne pare od nje“, rekla je dr Gligić.

„Sigurna sam da su Rusi obavili dobru kontrolu. Nema potrebe da se ispituje na velikom broju ljudi kada se radi na takvoj vrsti cepiva koji su Rusi osmislili. To nije klasična već iskombinovana vakcina. „Nosač” je adeno virus, koji je bezopasan i sa kojim smo svi mi nekad imali kontakt. Na taj virus su samo nadogradili parče sadašnje korone, koja će stvoriti antitela. Genetskim inženjeringom su napravili cepivo koje stvara imunitet“, dodala je povodom zamerki da je vakcina ispitanja na malom broju ljudi.

Na pitanje da li bi ona primila rusku vakcinu, rekla je „Da“.

„Nemam dileme. Kada sam prvi put to rekla, odmah me je napao antivakcinalni lobi pitajući me kako to pričam, da li sam dobila novac. To su gluposti. Pa ja i kad gostujem na televizijama niko me ne ponudi ni kafom. Od toga što iznosim svoje mišljenje nemam apsolutno ništa. Ja sam slobodni strelac i govorim samo ono što dobro znam“, kaže dr Gligić.