Dr Gligić: “Ne možete ni samo biti stručnjak, treba biti i malo drčan sa političarima…” – Intervju u novom Nedeljniku

0
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Kada je još u martu dr Ana Gligić, šefica “Torlaka” u vreme variole vere, rekla da ćemo 15. maja sedeti u kafićima, bilo je mnogo onih koji su odmahnuli rukom. Sada ugledna virološkinja u penziji za Nedeljnik govori o potencijalnom “drugom talasu” epidemije, slabljenju virusa, navikama, kolektivnom imunitetu, nastanku koronavirusa…

“Svako je birao ono što je mislio da je najbolje. Kineski model je bio naš izbor. Drugačije mere, u okolnostima kada nemate vakcinu ili neki drugi način da se zaštitite, ja ne znam. Ali ne mislim da zatvaranje treba da bude nužno sa naredbom, nego vaspitnim merama. Zatvaranje je bilo drastično. Bilo je nepromišljenih i nepotrebnih stvari, ali to je bio naš izbor. Bili smo suočeni sa nečim totalno nepoznatim. Mogli smo da čujemo i nešto više od virologa iz Kriznog štaba koji nisu tako često nastupali”, rekla je dr Gligić u intervjuu za Nedeljnik.

“Ja sam tri godine radila kao koordinator za međunarodna istraživanja u Nacionalnom institutu za javno zdravlje u SAD. Imala sam ispod sebe tim Korejaca, Kineza, Francuza, Šveđana, radili smo tada mišju groznicu, svako je davao doprinose iz svoje zemlje. Sećam se, na nemačkoj granici stoje vagoni borovnice, ne puštaju ih, jer su novinari napumpali priču da se umire od mišje groznice. Ja sam tada upozorila da će pretrpeti veliku materijalnu štetu. Doneli su mi te borovnice na proveru, izdala sam sertifikat da u borovnicama nema tog virusa i obećala da ću pred vama da ih pojedem i da snosim punu odgovornost.

Mora se voditi računa o tome šta se govori u javnosti i kakve posledice javno izgovorena reč može da ima. Ne možete ni samo biti stručnjak, potrebno je da budete i malo drčni sa političarima. To nije prijatno, jer dolazite u sukobe, stvarate sebi probleme, ali imate efekte”, rekla je ona.

OPŠIRNI INTERVJU ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 14. MAJA, U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi primerak Njujork tajmsa na srpskom