Dr Gligić: Najmanje su me dvadeset puta pitali kako sam i gde uništila variolu veru. SZO uvek zazire da li ću je aktivirati…

0
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Doktorka Ana Gligić koja je kao šefica “Torlaka” u vreme variole vere zaustavila epidemiju te zarazne bolesti, u intervjuu za novi broj Nedeljnika rekla je da se zgražava polemika o tome da li je koronavirus veštaškog ili prirodnog porekla.

“Zgražavam se takvih polemika i meni su, kao virologu, veoma daleke. Postoje različite mogućnosti, postoje takozvani ‘usamljeni vukovi’, ljudi zlih namera, koji žele da se dokopaju virusa i sa njima ucenjuju države i vlade. Virusi koji su ekstraopasni, kao što je koronavirus, opasni su, ne zbog smrtnosti, ni zbog težine kliničke slike, već zbog opterećenja zdravstvenih sistema. Zato je na globalnom nivou rečeno da se takvi virusi mogu čuvati samo u dve laboratorije, u američkom Centru za kontrolu bolesti u Atlanti i u ruskom gradu Koltosovo, u laboratoriji ‘Vektor’, oni imaju variolu”, rekla je doktorka Gligić za Nedeljnik.

Gligić je potom rekla da joj je najmanje dvadeset puta stigao dopis iz Svetske zdravstvene organizacije sa pitanjem kako je i gde uništila variolu.

“Oni uvek zaziru da li sam ja negde ostavila variolu i da li ću je aktivirati u nekom trenutku. Onda kada smo imali epidemiju variole vere, radili smo sve kako je naređivala Svetska zdravstvena organizacija. Ja sam čak i kod kuće donela zapise i dokumentaciju u slučaju da, ne daj bože, završim u zatvoru, jer se poreklo variole do danas ne zna”, ispričala je doktorka Gligić u intervjuu za Nedeljnik.

Ceo intervju sa prof. dr Anom Gligić pročitajte u novom broju Nedeljnika koji je u prodaji na svim kioscima, ali dostupan i u elektronskom PDF izdanju na NSTORE.