Dr Gligić: Kako to da oni koji su preležali kovid nemaju imunitet? Izgleda da postoji više korona…

0
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Pandemija koronavirusa ne jenjava, mnoge države u svetu i u Evropi suočavaju se sa novim naletom COVID-19. Kraj se ne nazire, mada sve češći izveštaji o napretku i istraživanju vakcina ulivaju nadu da će pandemija makar biti usporena.

Virusolog Ana Gligić objasnila je za Blic Ženu da te vakcine, koje bi predstavljale trenutno rešenje, pružaju imunitet koji ne traje dugo, kao što je to slučaj i sa vakcinom protiv gripa.

“Da li te vakcine ubalažavaju kliničku sliku obolelih, menjaju dejstvo virusa, ne znamo”, rekla je Gligić.

“Da imamo vremena, trebalo bi napraviti pravu vakcinu od samog virusa, koji se prethodno oslabi, odnosno umrtvi u laboratoriji i takva vakcina pruža doživotni imunitet”, dodala je ona.

Naučnici širom sveta i dalje nemaju precizan odgovor na pitanje koliko traje imunitet posle preležanog kovida, ali veruju da su osobe koje su ga prebolele zaštićene određeno vreme.

“Imali smo slučajeva da osobe koje su preležale koronu nemaju imunitet na virus. To sigurno znači da se virus promenio, da više nije isti, odnosno da postoji više korona”, rekla je Gligić.

Ona je navela da se na početku pandemije pretpostavljalo da će virus koji je, prema njenim rečima, nesumnjivo prirodnog porekla, oslabiti nakon prenosa sa čoveka na čoveka, što se nije dogodilo.