Dr Fauci: „Veliki izgledi da virus postane sezonska bolest“

0
Foto: Profimedia

Postoje veliki izgledi da novi koronavirus postane sezonska bolest, rekao je vodeći američki naučnik i dodao da je hitno potrebno pronaći vakcinu i efikasan način lečenja.

Dr Entoni Fauci, imunolog, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i naučni savetnik Bele kuće, rekao je na brifingu za novinare da  virus počinje da se ukorenjuje u  južnoj hemisferi gde dolazi zima, prenosi N1.

„Sada vidimo da u južnoj Africi i zemljama južne hemisfere imamo slučajeve koji se pojavljuju kad oni ulaze u zimu“, rekao je. 

„Ako se kod njih dogodi velika epidemija, onda je neizbežno da  će i kod nas opet pojaviti,  i na to moramo biti spremni „, zaključio je Fauci.

Doktor smatra da treba da se radi na razvijanju vakcine, brzom testiranju i pripremanju kako bi ona bila dostupna za iduću sezonu.  

Trenutno postoje dve vakcine koje se koriste  u kliničkim ispitivanjima na ljudima, jedna u SAD-u i jedna u Kini, i ona bi mogla biti na tržištu za 12 do 18 meseci.  

Takođe se istražuju načini lečenja – neki novi lekovi i lekovi namijenjeni u druge svrhe, uključujući antimalarijske lekove hlorokin i hidroksihlorokin.  

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je objavio na tviteru da bi kombinacija hidroksihlorokina i  azitromicina – antibiotika Sumamed-a koji je 1980. otkriven u Plivi, mogla biti delotvorna u lečenju  bolesti Covid-19 koju izaziva novi koronavirus.  

Medicinska zajednica  je odbacila Trumpovu tezu.   

Dr Fauci je upozorio da se radi o koktelu lekova čije je pozitivno delovanje za sada potvrđeno samo neslužbeno kroz pojedinačna iskustva, a ne u nekim opsežnijim istraživanjima.  

„Ako zaista želite definitivno da znate da li nešto deluje, morate obaviti onu vrstu ispitivanja koja vam daju kvalitetne informacije“, rekao je Fauci i dodao:

„Predsednik  je govori o nadi za ljude, a ne o nauci”.  

Informacija o mogućoj  efikasnostii ova dva leka zasnivaju se na iskustvima kineskih lekara u lečenju obolelih u Kini i na francuskoj studiji objavljenoj nedavno u stručnom časopisu “International Journal of Antimicrobial Agents”.  

Studija, u kojoj je učestvovalo 30 obolelih od Covid-19, pokazala je da hidroksihlorokin skraćuje i ublažava simptome i da su efekti najbolji kada se uzima u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom.   Problem studije je,iz među ostalog,  je to što je  napravljena na malom i nereprezentativnom uzorku.

 „Znam da ćemo Covid-19 uspešno suzbiti, ali stvarno moramo biti spremni za drugi ciklus“, zaključio je Fauci.  

Njegove izjave ukazuju na to da virusu više odgovara hladnije vreme nego topli i vlažni uslovi, što se pokazalo u nekim preliminarnim istraživanjima.   

Smatra se da je razlog tome to što tokom hladnog vremena virusne kapljice ostaju duže u vazduhu, a imunitet je slabiji.  

Još jedan mogući razlog je brže razgrađivanje virusa na toplijim površinama, verovatno zbog toga što se zaštitni sloj, lipidna ovojnica virusa, brže isušuje.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?