Dr Fauci: “Vakcina protiv koronavirusa neće biti dovoljna za stvaranje kolektivnog imuniteta ukoliko je odbije trećina građana”

0
Foto: Profimedia

Dr Entoni Fauci smatra da će biti zadovoljan sa vakcinom protiv koronavirusa koja bi bila efikasna u 70 do 75 slučajeva, ali da ni vakcinacija neće biti potpuna zaštita, uzimajući u obzir činjenicu da mnogi Amerikanci već sada tvrde kako neće primiti potencijalnu vkacinu protiv COVID-19, te da SAD zbog toga neće dostići “imunitet krda” koji bi eliminisao pandemiju, prenosi CNN.

On je naveo da u naredna tri meseca očekuje klinička ispitivanja tri potencijalne vakcine protiv koronavirusa.

“Najbolje što smo do sada uradilii su vakcine portiv malih boginja koje su efikasne u 98% slučajeva”, rekao je dr Fauci.

“Bilo bi fenomenalno ukoliko tako bude i sa vakcinom protiv COVID-19, ali mislim da nećemo dostići taj nivo. Bio bih zadovoljan sa efikasnošću od 75%”, dodao je dr Fauci.

CNN je prošlog meseca sproveo anketu u kojoj je trećina ispitanika izjavila da se neće vakcinisati, čak i ako vakcina bude široko dostupna i jeftina.

Dr Fauci je naglasio da vakcinacija dve trećine populacije neće biti dovoljna za razvijanje “imuniteta stada” (dovoljan procenat populacije koji je stvorio imunitet na zaraznu bolest – tako što su preležali bolest ili vakcinacijom – te je širenje virusa od osobe do osobe malo verovatno).

“Kod nekih ljudi u ovoj zemlji postoji ozbiljan otpor prema nauci, protiv autoriteta, pa samim tim i protiv potencijalne vakcine”, smatra dr Fauci.

“Neće biti lako ubediti ljude da vakcinacija nije ništa opasno. Sprovešćemo program koji će im pomoći u edukaciji o benefitima vakcinacije”, dodao je dr Fauci.

Takođe, Fauci je ocenio i borbu pojedinih država protiv koronavirusa.

“Neke države će dobiti ocenu 5, a neke 4, ili 3. Izdvojio bih Njujork kao dobar primer uspešne borbe protiv koronavirusa”, rekao je dr Fauci.

“Međutim, ima i onih država koje su prerano donele odluke o ponovnom otvarnju i ublažavanju mera ograničenja kretanja”

Takođe, dr Fauci je istakao da je nenošenje zaštitnih maski za lice “recept za katastrofu”.

“Razumem mlade i njihovu potrebu da se druže, ali činjenica da ste zaraženi znači da ćete vrlo verovatno zaraziti nekoga ko potom dalje širi zarazu do neke osobe koja je najranjivija”, rekao je dr Fauci.

“Ta osoba može biti nečiji ujak, tetka, baka, deka…”, dodao je dr Fauci.

Dr Fauci smatra da su mere samoizolacije, praćenja kontakata i lična zaštita (nošenje maski i higijena ruku) najbolja prevencija širenja zaraze, sve dok se ne proizvede vakcina.

“Mislim da u ovom trenutku SAD ne stoje baš najbolje sa traženjem kontakata. Mnogi ne žele da otkriju i razgovaraju sa nama o kontaktima”, rekao je dr Fauci.

Međutim, on navodi da je jedan od problema praćenja kontaka činjenica da mnogi zaraženi i ne znaju da su inficirani, jer ne osećaju simptome bolesti. Od 20 do 40 odsto zaraženih su asimptomatski.