Dr Fauci upozorava: Vakcina bi mogla da pojača posledice virusa

0
Foto: Profimedia

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauci (79) izjavio je da američke kompanije rade na najmanje osam vakcina i da bi, ako sve bude dobro, već krajem jeseni ili početkom zime moglo da se zna da li su uspešne ili ne.

„Nacionalni institut za zdravlje radi veoma brzo, razvijamo najmanje osam vakcina, i očekujemo više rezultata“, rekao je Faučci, koji je i upozorio na moguće negativne posledice vakcine jer bi mogla da pojača posledice virusa.

Glavni američki epidemiolog, koji je decenijama na čelu instituta, za vreme mandata šest američkih predsednika, podsetio je da je u januaru rečeno da je za razvoj vakcine potrebno i do 18 meseci.

Prema njegovim recima, 14. januara zvanično je počeo rad na vakcini i 62 dana kasnije nastupila je prva faza, faza kliničkog ispitivanja dve doze na dobrovoljcima.

U narednim nedeljama, će uslediti, druga i treća, rekao je Faučci i dodao da će biti uključena i testiranja na životinjama.

„Ako smo uspešni, nadamo se da ćemo to znati u kasnu jesen ili ranu zimu. Imamo mnogo kandidata i nadamo se višestrukim rezultatima … To će biti dobro globalno gledano ako budemo imali više od jednog uspešnog kandidata za vakcinu“, rekao je Fauci prenosi Fox TV.

Dodao je da NIH sarađuje sa farmaceutskom industrijom kako bi se cilj dostigao što pre.

Fauci je, u obraćanju Kongresu iz svog doma gde je u samoizolaciju zbog mogućnosti da je bio u kontaktu sa zaraženim članom osoblja Bele kuće, upozorio Amerikance na posledice ishitrenih ispitivanja.

„Moram upozoriti da postoji i mogućnost negativnih posledica gde određene vakcine zapravo mogu pojačati negativni efekat infekcije“, rekao je on.

Dodao je da je ključno pitanje koje stručnjaci pominju efikasnost vakcine koja je za sada nepoznanica, pitaju se da li će biti efikasna ili neće i koliko dugo, rekao je veteran epidemiolog kako ga zovu u SAD.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus