Dr Fauči poručio Amerikancima: Ovog leta birajte, ili žurke ili polazak u školu. Nastavu što više držati na otvorenom…

0
Foto: Profimedia

Više od hiljadu Amerikanaca podleglo je koronavirusu svakog dana u protekle dve nedelje, a Centri za kontrolu bolesti predviđaju da bi do početka septembra broj žrtava mogao da iznosi 200.000.

Doktor Entoni Fauči, vodeći američki imunolog, izjavio je da “nije zadovoljan razvojem situacije” i ponovo upozorio da neoprezno otvaranje može da ima katastrofalne posledice.

Debata o otvaranju škola besni i dalje… U školama koje su se već otvorile brzo je došlo do problema – najmanje 2.400 učenika i nastavnika stavljeno je u karantin u šest država. Ali u državama gde nastava uživo nije počela – takođe postoji otpor, prenosi Glas Amerike.

Desetine roditelja i učenika u Pensilvaniji okupile su se ispred lokalne sudnice apelujući na vlasti da otvore škole. “Želim da budem u školi i bavim se sportom uz prave mere zaštite”, kaže Džeremi Leman, koji igra lakros za školski tim.

U Kaliforniji, jedna škola je prekršila naređenja države i ipak otvorila vrata za stotine učenika. “To će poništiti svaki potencijalni napredak koji smo ostvarili da zaustavimo virus”, kaže Džesika Bergen koja je zagovornica onlajn nastave.

Doktor Entoni Fauči kaže da za ponovno otvaranje škola “zajednice treba da stopu infekcija drže ispod 10 odsto”, kao i da merenje temperature nije pouzdani način pregleda.

U razgovoru uživo preko Fejsbuka sa guvernerkom Rod Ajlenda Đinom Rejmondo, Fauči je izjavio da nastava treba da bude na otvorenom što je više moguće, da u školskim autobusima prozori treba da budu otvoreni a učenici nose maske što više mogu.

“Izlazite napolje što više možete. Ako pogledamo skupove na kojima je došlo do masovnog širenja virusa, skoro uvek su bili na zatvorenom”, rekao je podsećajući na žarišta zaraze u domovima za penzionere, skladištima, zatvorima, kao i na venčanjima i drugim socijalnim dešavanjima.

​Fauči je rekao i da Amerikanci treba da izaberu između žurki ovog leta i školske godine.