Dr Fauci: “Moglo bi da nam se dogodi da dnevno imamo 100.000 novih slučajeva zaraze, idemo u pogrešnom smeru…”

0
Foto: Profimedia

SAD idu u pogrešnom smeru i moglo bi da nam se dogodi da dnevno imamo 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izjavio je u Entoni Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Idemo u pogrešnom smeru i očito je da ne kontrolišemo situaciju. Ne bi me iznenadilo da imamo 100.000 novih slučajeva zaraze dnevno”, kazao je Entoni Fauci tokom obraćanja u američkom Senatu, prenose mediji.

Fauci je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 odsto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države.

U ponedeljak je u SAD-u zabeleženo 41.000 novih slučajeva zaraze, a u utorak oko 45.000. Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja na svetu pandemijom koronavirusa sa 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.

Fauci je rekao da postoji zabrinjavajući “sve ili ništa” fenomen, po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mere, ili su se prerano otvorile a ljudi pohrlili u barove i javne prostore zanemarujući zdravstvene preporuke.

Takođe, kazao je da nema garancija da će Sjedinjene Države imati ufikasnu vakcinu protiv kovida-19 do početka sledeće godine.