Dr Fauci: Male su šanse da dobijemo visoko efikasnu vakcinu koja bi štitila 98 odsto..

0
Foto: Profimedia

Savetnik Bele kuće za koronavirus doktor Entoni Fauci rekao je da su šanse naučnika da stvore visoko efikasnu vakcinu – onu koja obezbeđuje 98 odsto ili više zagarantovane zaštite – protiv virusa male.

„Naučnici se nadaju da će vakcina protiv koronavirusa biti najmanje 75 odsto efikasna, ali je efikasna i ona od 50 ili 60 odsto“, rekao je Fauci i dodao da šanse da ona bude 98 odsto efikasna nisu velike, što znači da se ne sme napustiti javni zdravstveni pristup, preneo je CNBC.

„Morate misliti na vakcinu kao na alat da pandemija ne bude više pandemije, već nešto što je dobro kontrolisano“, rekao je Fauci.

Fauci je ranije rekao da brine zbog „trajnosti“ vakcine protiv koronavirusa, rekavši da ako COVID-19 deluje kao drugi koronavirusi, ona možda neće obezbediti dugoročnu zaštitu.

On je u petak ponovio da će „oprezno optimistični“ naučnici pronaći sigurnu i efikasnu vakcinu. Takođe je ponovio da koronavirus možda nikada neće biti eliminisan, ali da svetski lideri mogu da sarađuju na spuštanju virusa na „niske nivoe“.

Neke od Faucijevih izjava ne slažu se sa komentarima predsednika SAD Donalda Trampa koji je više puta ponovio da će virus „nestati“.

Tramp, koji je u trci za reizbor na mesto lidera SAD, rekao je u četvrtak da je moguće da SAD imaju sigurnu i efikasnu vakcinu protiv koronavirusa pre predstojećih predsedničkih izbora 3. novembra.