Dr Džejkob Glenvil, zvezda Netfliksovog dokumentarca o pandemiji, kaže da je možda pronašao lek protiv koronavirusa

0

Kalifornijski naučnik dr Džejkob Glenvil rekao je da je njegov tim pronašao lek protiv virusa COVID-19 i da veruje da bi april mogao da bude veoma grub po SAD u borbi protiv koronavirusa.

Džejkob Glenvil, inače zvezda Netfliksovog dokumentarca ‘Pandemic’, vodi labaratoriju ‘Distributed Bio’ koja radi na pronalaženju terapije antitelima u borbi protiv koronavirusa.

“Srećni smo što možemo da objavimo da smo dovršili inženjering i imamo nekoliko veoma moćnih antitela koja mogu biti efikasna protiv virusa”, rekao je dr Glenvil za CBS 8 u San Dijegu.

“Sada treba da prođu testiranje na ljudima”, rekao je Glenvil, prenosi Njuz hab.

“Novi virus je rođak starog SARS-a. Dakle, ono što smo uradili je to da smo stvorili stotine miliona verzija tih antitela, malo smo ih mutirali, i u tom nizu mutiranih verzija pronašli smo verzije koje ga prevazilaze”, rekao je on.

“Dakle, sada znamo da se vežu na istom mestu gde i novi virus COVID-19. Vežu mesto koje virus koristi da uđe u vaše ćelije. To ga blokira”, rekao je on.

“Antitela su privlačna jer ih možete davati pacijentu odmah u bolnici poput drugih antivirusnih lekova. Možete ih davati i lekarima, starijima kako bi sprečili da se razbole”, rekao je Glenvil.

“Deo razloga zbog kog mislimo da se krećemo brzo ka otkriću je taj što smo umesto da krenemo od nule, preuzeli postojeća antitela koja su već bila pokazala dobre karakteristike protiv SARS-a. To je nešto poput kratkotrajne vakcine, osim što deluje odmah. Vakcina može da se aktivira šest do osam nedelja, a ovo stupa na snagu odmah, u roku od 20 minuta. Možete ga dati pacijentu koji je zaražen koronavirusom i u roku od 20 minuta njegovo telo će biti preplavljeno tim antitelima”, rekao je Glenvil.

On objašnjava da će ta antitela okružiti i oblepiti ceo virus i da će tako učiniti da on više ne bude zarazan.

“Nedostatak u poređenju sa vakcinom je taj što vam vakcina može pružiti zaštitu od godinu dana ili više godina”, rekao je Glenvil.

“Vojska će testirati antitela na COVID-19, a druga labaratorija će započeti ispitivanja kako bi lek bio bezbedan po ljude. Jednom kada taj materijal bude spreman, prelazimo na ljudsko testiranje koje uključuje od 400 do 600 ljudi koji imaju simptome bolesti i koji se nadgledaju pet do deset dana kako bi se utvrdilo da li je to pomoglo ili ne”, rekao je.

Dodao je da on i njegove kolege čine sve kako bi ubrzrali taj proces, ali da je za to ipak potrebno vremena.

“To bi već moglo da bude u septembru”, rekao je.

Rekao je i da je za njegovu laboratoriju važno da svi dobiju pristup leku i da već razgovaraju sa Evropskom komisijom, kao i da postoji interesovanje u Aziji.