Dr Ana Gligić: Ruska vakcina je sigurno bezbedna, i sama bih se vakcinisala

6
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Virusolog dr Ana Gligić kaže da bi ona bez problema primila vakcinu protiv koronavirusa koju je razvila Rusija. Dr Gligić ističe za “Blic” da veruje u njenu bezbednost i da je dobro što su Rusi koristili “umrtvljen” adenovirus. Kako kaže, ceo svet ima adenoviruse u populaciji, te bi bilo problematično da su koristili živ patogen.

“Oni su uzeli adenovirus koji je nosač i neće izazvati bolest, a na njega su ugradili onaj deo sadašnje korone koji će dati imunitet. Reč je o samo jednoj karici nukleinske kiseline koja daje imunitet. Ruski naučnici su jako dobri stručnjaci i vakcina je sigurno bezbedna”, smatra dr Gligić i dodaje da bi se vakcinisla ruskom vakcinom.

Dr Gligić kaže da nije sporno što vakcina nije prošla masovno testiranje pre upotrebe.

“Bitno je da se uzme reprezentativan uzorak i Rusi su to dobro uradili. Kada se testiran na hiljadama ljudi, tu su greške neizbežne i 30 odsto je tad sigurno lažno pozitivno ili negativno. Ne sumnjam da su ruski stručnjaci testirali vakcinu i na sebi”, kaže dr Gligić.

Rusi su naveli da je vakcina brzo razvijena jer je modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti.

“Oni su radili i na vakcini protiv SARS-a i kad je on prestao, oni su to zamrzli. Verovatno su imali sve spremno, samo je trebalo da nastave. Za ovakvu genetski modifikovanu vakcinu ne treba 18 meseci da se ispita, a za klasičnu atenuiranu živu vakcinu potrebno je i dve do tri godine da se sve ispita”, objašnjava dr Gligić.

Dr Gligić je komentarisala i to koliko će vakcina dugo pružiti imunitet, kao i o tvrdnjama da bi njena masovna upotreba mogla da počne do kraja godine.

“Jedna država kad pravi vakcinu prvo obezbedi dovoljne količine za svoje stanovništvo, ali obično kad je registruju već imaju pogon za masovnu proizvodnju. Za ovu vakcinu se ne zna koliko će dugo da traje imunitet jer još nije prošlo dovoljno vremena. Međutim, važno da se zaustavi pandemija i da se napravi bilo kakva vakcina koja će dati imunitet. Sigurno je da Rusi ovde neće stati i verovatno će da naprave i klasičnu vakcinu”, smatra dr Gligić.

6 KOMENTARA

  1. Да сам вирусолог од искуства, ја се не бих усудио да дам овакву изјаву. Госпођа верује у њену безбедност из ралога начина њене производње, али ту ипак остају неистражене небројене могућности негативних појава. “Međutim, važno da se zaustavi pandemija i da se napravi bilo kakva vakcina koja će dati imunitet.” А бојим се да ће смисао из претходне реченице оборити многе здраворазумске примедбе и да поново неће бити важно како и колико пате оне јединице, ако је хиљадама и милионима добро.

    • Ali nisi virusolog s velikim iskustvom, yato bolje da ne trućaš bezveze, kad te već niko nije ni pitao o ruskoj vakcini. A ova žena jeste iskusni virusolog i baš zato govori tako kako govori. Ne živimo ni u vakuumu ni u knjigama, nego u svetu, messy & gory, kakav on već jeste.

      • Боље би ти било да се у познаш са жртвама “искусних” вирусолога и вакцина у које се (априори) “верује”, па да онда нешто паметније напишеш. Не мора нико ништа да ме пита, ако ћу ја бити један од њих, који би то овде можда и морао да прими. Према томе имам пуно право да коментаришем, а да ме нико ништа не пита, поготово неки глупан из Макаа.

      • Проф. Др. Борислав Каменов, имунолог – “Žurba oko vakcine može da bude pogubna, jačati imunitet vitaminom D”. Али шта о томе може да зна неко из Макаа ?

Comments are closed.