DPS: Spremni smo na razgovore ali ne sa onima koji su pomešali veru i politiku i truju velikosrpskim nacionalizmom…

1
Beta - AP Photo/Risto Bozovic

Demokratska partija socijalista spremna je za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, ali ne i sa onima koji su, kako navode, pomešali veru i politiku.

“To će pre svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, jer verujemo da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao. Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj meri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrednost antifašizma i naš međunacionalni suživot”, navodi u saopštenju nakon sednice Predsedništva DPS-a.  

DPS jasno poručuje da nema o čemu da razgovara “sa onima koji su na ovim izborima pomešali veru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime”, navodi se.  

“Velika je odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori. Od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore”, navodi se u saopštenju. 

Tri opozicione stranke – koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF), koju predvodi profesor Zdravko Krivokapić, koalicija okupljena oko Demokratske Crne Gore Alekse Bečića i koalicija oko pokreta URA Dritana Abazovića imaju većinu za formiranje vlasti, odnosno 41 od ukupno 81 mandata u parlamentu.  

Na sinoć održanoj sednici predsedništva DPS, kojom je predsedavao predsednik Milo Đukanović, analizirani su rezultati parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta. Kako se navodi, rezultat koji je ostvarila DPS je ispod očekivanja i u narednom periodu partijski organi će se time detaljnije baviti.  

“Ipak, DPS je pojedinačni pobednik nedeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata. Takav rezultat je utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije Kovid-19 i njenih posledica, nezabeležene propagandne kampanje iz susedstva protiv naše partije i njenih lidera, i otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve što je nezabeleženo u izbornim procesima u modernoj Evropi. Ni to nažalost nije naišlo na osudu međunarodne zajednice”, navodi se u saopštenju. 

DPS je ocenio da je izborni dan, u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mera Nacionalnog koordinacionog tela za za zarazne bolesti, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju. ž

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.