„Dostavite nam informacije o ikoni, ali one koje nisu sa interneta…“: Dodikov kabinet pisao ukrajinskoj ambasadi

1
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika poslali su dopis Ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da im se dostave relevantne informacije u vezi sa spornom ikonom koju je dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da pripada toj državi i da je ukradena iz oblasti Lugansk.

Prema banjalučkoj Alternativnoj televiziji koja je imala uvid u dopis, od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima kao i da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala, ako ih poseduje.

U dopisu se ističe da se, prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

„U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajći u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom“, kaže se u noti.

To, kako se navodi, uključuje da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona deo „ukrajinske kulturne baštine“, kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

Traži se i da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu „internet-resursa“ i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

„Ukoliko Ambasada Ukrajine poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otudjena, od koga, kada i gde, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otudjenih predmeta koje Ukrajina potražuje“, navodi se u noti, prenosi ATV.

Ranije je objavljeno da je u dogovoru sa darodavcem, ruska strana predala Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koju je predsedavjući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

1 KOMENTAR

  1. Ови захтеи су савим исправни и требало их је саставити и послати и раније. Оно што је важно то су чињенице. Користи се свака ситуација да се политизује. Додик је стлна мета, а у ствари, права мета је Република Српска и српски национални интерес, уопште, на простору бивше Краљевине Југославије. Не смета Додик због своје бахатости, већ се његовом демонизацијом покушава демонизовати цела Република Српска. Али то одговорне у Рпублици Српској за брљотину око поклона иконе не оправдава. Као што су тражили одговор од амбасаде Украјине, тако ја тражим одговор од одговорнох из Републике Српске, одакле им икона, како су дошли до ње, чија је идеја да се поклони Лаврову, да ли је консултована СПЦ и да ли су свесни да су односи са Руском федерацијом од огромног значаја да би се компромитвали оваквим брљотинама.

Comments are closed.