“Dosluh sa stranim silama i prevara”: U Hongkongu uhapšen jedan od vođa prodemokratskog pokreta

0
Police officers gather to take action inside Apple Daily headquarters as Hong Kong media tycoon Jimmy Lai, who founded local newspaper Apple Daily, is arrested by police officers at his home in Hong Kong, Monday, Aug. 10, 2020. Hong Kong police arrested Lai and raided the publisher's headquarters Monday in the highest-profile use yet of the new national security law Beijing imposed on the city after protests last year. (Apple Daily via AP)

Jedna od vodećih ličnosti prodemokratskog pokreta u Hongkongu, vlasnik medijske kompanije Džimi Lai uhapšen je danas na osnovu novog zakona o nacionalnoj bezbednosti, saznaje se iz policijskih i izvora bliskih uhapšenom.

Džimi Lai (72), vlasnik dnevnika Epl dejli (Apple Daily) i časopisa Nekst (Nexy Magazine), uhapšen je zbog sumnje da je dosluhu sa stranim silama i zbog prevare, rekao je neimenovani policijski izvor.

Uhapšeno je sedam osoba pod sumnjom da su prekršili zakon o nacionalnoj bezbednosti, naveo je policijski izvor, ne otkrivajući identitet uhapšenih.

Lai je uhapšen jutros u 7.00, u svojoj kući, rekao je njegov saradnik Mark Sajmon i dodao da su advokati na putu za policijsku stanicu u koju je odveden.

On je rekao da su uhapšeni i drugi članovi medijske grupe čiji je Lai vlasnik.

Policija je pretresla prostorije medijske kompanije Nekst didžital (Next Digital).

Zakon o nacionalnoj bezbednosti Peking je uveo Hongkongu krajem juna kao odgovor na višemesečne demonstracije 2019, najveće od kada je teritorija vraćena Kini 1997.

Njega je osudio prodemokratski pokret kao pravni instrument za gušenje svakog neslaganja.

(Beta)