Dositej po Jovanoviću: “Izbori, a ne zvona i praporci”

0
Foto: Printscreen N1

Čedomir Jovanović (LDP), nosilac liste “Koalicija za mir”, izjavio je: “Mene je ulica stvorila. Ali, sve što smo uspeli da uradimo u politici, uradili smo kao deo vlade Zorana Đinđića ili kao opozicija u skupštinskim klupama”.

“Dakle, izbori i institucije, a ne zvona i praporci na ulicama. Izbori su jedini način da nešto promenimo”, ocenio je Jovanović parafrazirajući citat prosvetitelja Dositeja Obradovića (1739-1811) koji je sunarodnicima poručio da uzmu “Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce”.

“Nas su optuživali da smo izdajnici zato što smo sedeli u Skupštini, zato što smo vodili dijalog sa svima, zato što smo razmišljali o izlasku na izbore. Gde smo to, kao društvo, zakazali kad smo dijalog i demokratske procese nazvali pogrešnim? U srednjem veku, u pećini ili šumi? Zašto sami sebe vraćamo u prošlost uporno?”, pitao je Jovanović.

Ocenio je da je dobro što na izbore idu i dojučerašnji zagovornici bojkota, “oni koji su na ulici trošili energiju naroda koji se nadao da tako nešto može da se promeni”.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-439-od-11-juna/