“Došao sam iz sela u Beograd da postanem igrač. Drogirali su se samo oni kojima nešto fali…”: Milko Đurovski, plejboj koji je voleo narodnjake i operu

0
Fotografija: Igor Pavićević

Čovek zbog čijeg se prelaska iz Zvezde u Partizan tresla čitava (velika) zemlja, fudbaler kojeg su pratili skandali sa hapšenjima, cigaretama, prvi igrač koji je nosio helanke ispod šortsa i iscepane farmerke u čitavom Beogradu, autentična fudbalska rokenrol zvezda Jugoslavije, u velikoj ispovesti za Nedeljnik, govorio je o životu koji je vodio nekada i o načinu na koji danas živi.

On je u vreme dok je igrao u Beogradu živeo kao rokenrol zvezda. Javno je pušio, ali neke stvari nikada nije probao.

“Imao sam dvanaest godina kada sam došao u Beograd. Živeo sam u domu učenika kod Palate pravde. Živeo sam u sobi sa njih sedamnaest i neki od njih su duvali lepak – u sobi. Ali meni to nikada nije padalo na pamet. Što se tih stvari tiče, ja sam kukavica. Nikada ne bih probao drogu. Mene je fudbal držao i ja sam iz sela došao u Beograd da postanem igrač. Nikada u životu nisam probao drogu. Da bi to radio, mora da ti fali nešto”, tvrdi Đurovski.

Njegov muzički ukus nije uvek odražavao ono kako su ga videli navijači – bio je plejboj, prvi je nosio iscepane farmerke i helanke ispod šortsa.

“Voleo sam da uveče izađem na narodnu muziku. Voleo sam Šabana Šaulića, ali i Merlina, Mišu Kovača, Bajagu, Prljavo kazalište, grupu More… Ali niko ne zna da ja volim operu. Niko me to nije pitao.”

A voli je jer liči na fudbal.

“Pomalo sam je slušao i u mladosti. Volim Verdija. Fudbal je povezan sa operom, ili šire rečeno – muzikom. Pedeset ljudi koji sviraju, to treba uklopiti, kao i u fudbalu. Da štima…”

Veliku životnu ispovest Milka Đurovskog pročitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka 28. novembra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Naslovna strana novog broja Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. novembra