“Došao je ko je mogao i želeo…”: Kako funkcioniše košarkaška reprezentacija u doba pandemije

0
Foto: Profimedia

 (Beta) – Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov rekao je danas da su kvalifikacije veliki izazov i da ekipa ima motivaciju i entuzijazam.

“Svesni smo naše misije koju imamo u ovim prozorima. Imamo dve utakmice, nema kalkulacija. Svaki trening, utakmice, imaćemo isti pristup kao i do sada. Znamo šta moramo da uradimo”, rekao je Kokoškov na konferenciji za novinare u Beogradu.

Reprezentacija Srbije će u Gruziji igrati poslednji “prozor” kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Srpski košarkaši će 19. februara igrati protiv domaćina turnira Gruzije, a potom se dva dana kasnije sastati sa Švajcarskom.

“Igrali smo protiv ovih timova, dobro se poznajemo. Postoje entuzijazam i energija, tu se ne postavlja pitanje”, naveo je Kokoškov.

On je istakao da je ispred stručnog štaba bilo mnogo izazova pred predstojeći “prozor” i da je bilo “mnogo posla”.

Od evroligaških košarkaša pozvani su Vasilije Micić i Marko Gudurić, koji bi trebalo da budu u timu za drugu utakmicu.

“Bila je teška misija da igraju. Voljni momenat je postojao. Dali smo im mogućnost ako se kockice slože, dodju i igraju. Naše je bilo da ponudimo, damo mogućnost, a njihovo da kažu da li mogu ili ne”, rekao je Kokoškov.

Govoreći o kvalifikacijama, Kokoškov je naveo da je hendikep Srbije to što na svakom okupljanju ima novi tim, ali da reprezentacija “ima druge stvari koje može da pokaže”.

Ekipu će umesto Kokoškova u Gruziji voditi pomoćni trener Dejan Milojević, koji je rekao da je napravljen kvalitetan tim.

“Znamo šta su nam ciljevi. Napravili smo kvalitetnu reprezentaciju u odnosu na ono šta smo mogli. Daću sve od sebe da sprovedem Igorove zamisli i da već u prvoj utakmici obezbedimo plasman na Evropsko prvenstvo”, rekao je Milojević.

Kapiten ekipe Miroslav Raduljica je naveo da reprezentacija Srbije u svakoj utakmici ide na pobedu.

“Teški prozori su dodatno otežani pandemijom, putovanjima, dolascima, ko može, a ko ne. Neće nam to biti izgovor. Došao je ko je mogao i želeo. Srbija kao i uvek ide na pobedu, nema kalkulacija i zadrške, i daćemo sve od sebe da pobedimo obe utakmice bez obzira na to šta je potrebno da prodjemo na Evropsko prvenstvo”, kazao je Raduljica.

Njegov saigrač Aleksa Avramović je dodao da Srbija ima dodatni motiv protiv narednih rivala, pošto je od oba poražena u prethodnom periodu.

“Naravno, izaći ćemo sa još većom motivacijom da pobedimo u obe utakmice i ostvarimo glavni cilj. Igranje za reprezentaciju predstavlja najveću motivaciju. Pokušaćemo da osvetlamo obraz i pokažemo da smo u vrhu svetske i evropske košarke, u kakvom god sastavu da izadjemo”, rekao je Avramović.